VadeVi
La sequera i els senglars faran disminuir la collita de raïm a l’Empordà

La davallada de la producció de raïm sembla que serà enguany una característica comuna en diverses regions vitivinícoles de Catalunya. Entre els motius, la manca d’aigua, i/o altres afectacions provocades per les gelades de primavera, el míldiu, el mosquit verd que fa mal a les plantes o els cabirols i senglars, que cada cop fan més festa amb el fruit del cep.

Aquest dimecres 21 d’agost, la Denominació d’Origen Empordà ha fet una prèvia de com esperen la campanya de verema 2024. I ho fan coincidint amb l’entrada dels primers gotims de raïm de les varietats més primerenques, com el moscatell de gra petit i alguna altra varietat blanca i negra. La campanya, segons confirma l’entitat del vi en un comunicat, s’ha iniciat en les dates habituals, que coincideix amb mitjans del mes d’agost. El gruix de la producció, de les varietats tradicionals de la zona com són la garnatxa i carinyena, assenyalen, es veremarà durant el setembre, i preveuen que la campanya s’acabi a l’octubre.

Davallada de la producció entre un 15-20% per múltiples factors

La DO veu “difícil” calcular com serà la collita d’aquesta campanya, perquè encara estan pendents de les condicions meteorològiques de les pròximes setmanes; així i tot, les previsions inicials del Consell Regulador apunten que la producció podria ser “d’entre un 15% i un 20% inferior a la mitjana de la denominació”, que és d’uns 60.000 hectolitres. Aquesta disminució, detallen, “és molt heterogènia amb finques que produiran al voltant de la mitjana i d’altres que estan molt per sota de la seva producció habitual”.

L’entitat del vi justifica aquest descens “per múltiples factors”. I a punta a la sequera com un dels principals causants, “ja que els ceps venen menys carregats de raïms a causa de l’estrès hídric que han patit els darrers anys, especialment l’any passat”. També parlen del míldiu, que ha afectat algunes plantes a causa de les abundants pluges de maig i juny, especialment entre les vinyes ecològiques. “El bon maneig dels viticultors empordanesos ha evitat un major efecte”, agraeixen. Sumat a tot plegat, l’acció de senglars i cabirols que, segons la DO, “s’estan convertint en una plaga pel vinyar empordanès”. El Consell Regulador de la DO Empordà confia continuar treballant amb l’Administració per implementar mesures que minimitzin aquesta situació.

Malgrat el descens de producció, l’entitat apunta que la maduració dels gotims “és més lenta que l’any passat, seguint un cicle òptim que ha de permetre collir un raïm de bona qualitat”.

Observatori de la Maduració

El Consell Regulador de la DO Empordà ha iniciat aquest any una prova pilot per a la creació de l’Observatori de la Maduració. Així, tècnics del consell regulador faran anàlisis setmanals en diverses finques representatives de la denominació i elaboraran un informe que compartiran amb els viticultors empordanesos. Aquestes dades generals i la informació pròpia de cada celler, expliquen, han d’ajudar els viticultors a triar el moment òptim per collir el fruit.

Trepitjar el raïm, una activitat dins la festa de la verema | DO Empordà

Festa de la Verema, a Masarac

També és habitual aquests últims dies d’agost en terres empordaneses la celebració de la “Festa de la Verema“, que enguany tindrà lloc dissabte 24 d’agost a la plaça de l’Ajuntament del municipi de Masarac.

Els actes arrencaran a quarts de set de la tarda amb la recollida del raïm a la vinya del costat de la Cooperativa de Masarac, que excepcionalment obrirà les portes aquest dia per qui vulgui visitar-la. Tot seguit, es durà el raïm collit a la plaça de l’Ajuntament amb la Jove Confraria de Vins i Caves de l’Empordà. Seguirà el pregó de la festa que aquest any anirà a càrrec de Tomàs Quintana, l’últim ferrer del poble, i en acabat del pregó, es procedirà a la premsada del nou most

La jornada es tancarà amb un tast de vins del celler Pujol Cargol. Totes les activitats són gratuïtes. La Festa de la Verema és organitzada pel Consell Regulador de la DO Empordà i l’Ajuntament de Masarac, amb la col·laboració del celler Pujol Cargol.

La collita de raïm ja està en marxa en molts punts de Catalunya | DO Empordà

Activitats paral·leles

Els actes de la festa s’iniciaran el dia abans, el 23 d’agost, amb un tast de vins de Masarac a càrrec del celler Pujol Cargol i dels viticultors del poble del Celler Cooperatiu d’Espolla al Priorat de Masarac. El tast té un preu 15 € per persona i les entrades es poden comprar a la pàgina web de la DO Empordà. 

A més a més, durant tot l’agost i setembre, diversos cellers de la denominació organitzen activitats que permeten als visitants gaudir activament de la verema. Els cellers La Vinyeta, Empordàlia, Espelt Viticultors o la Cooperativa de Garriguella conviden els visitants a convertir-se en veremadors amb propostes que inclouen collir el raïm i premsar-lo com es feia antigament. La majoria d’aquestes activitats inclouen també esmorzar amb productes de proximitat i tast de vins.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa