VadeVi
DO Montsant: una verema més primerenca i més curta de l’habitual
  • CA

Els cellers de la Denominació d’Origen Montsant ja fa uns dies que veremen. El gruix dels projectes comencen campanya estos dies, però a primers d’agost ja va haver-hi alguns cellers que van entrar els primers gotims de raïm. D’aquesta manera, i segons confirma l’entitat en un comunicat, s’afronten, “un any més”, a una verema més primerenca del que ha estat tradicional a la comarca, i que, segons les previsions, serà també “més curta“. El Consell Regulador porta vora el milió de quilos veremats, especialment a la zona sud de la DO.

Una disminució que superarà el 30%

Pel que fa a les previsions de collita, la DO preveu una disminució de la producció superior al 30% en comparació amb dades mitjanes de verema als cellers de l’entitat. La principal causa d’aquesta reducció, expliquen, és “la sequera extrema” que viu la comarca, on la majoria d’estacions meteorològiques es troben amb uns registres per sota dels 250 litres a conseqüència del dèficit hídric acumulat des de 2021, i que està sotmetent les vinyes de la comarca a un “intens estrès hídric”.

En aquest sentit, des del Consell Regulador s’insta al Govern de la Generalitat a treballar amb urgència per assegurar que les infraestructures anunciades pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per portar aigua de l’Ebre cap a la comarca del Priorat siguin una realitat l’any 2027, amb l’avançament l’any vinent de l’arribada d’aigua al pantà dels Guiamets. Tanmateix, insisteixen a demanar que, mentre es posen en marxa aquestes mesures, s’han de garantir ajudes compensatòries a cellers i viticultors per pal·liar els efectes de la sequera en una comarca eminentment agrícola on el sector primari és la base de l’economia.

Vi DO Montsant
Vins amb Denominació d’Origen Montsant | Foto: DO

Bon estat sanitari i controls d’origen

Malgrat la reducció de la producció a conseqüència de la sequera, aquesta mateixa sequera afavoreix també la qualitat del raïm, ajudant a evitar les malalties associades a la humitat. Això, sumat al fet que el 70% de les vinyes adscrites a la DO Montsant ja són treballades amb tècniques de confusió sexual, i a l’aposta del Consell Regulador per la sostenibilitat fan que el raïm collit presenti un “bon estat sanitari“.

El Consell Regulador continua fent controls basats en el validat a camp de les dades introduïdes al RVC (Registre Vitivinícola de Catalunya) i els aforaments de vinya i cellers. L’objectiu final d’aquests controls, segons l’entitat, “s’ajusta a la voluntat de la DO Montsant de continuar aportant garanties de qualitat i origen als consumidors i als professionals del món del vi”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa