VadeVi
A Tarragona: la càrrega de poda incideix en la qualitat de vins de macabeu

En el marc d’una jornada tècnica a Vinebre, la Denominació d’Origen Tarragona ha presentat aquest dilluns 17 de juny els resultats de l’estudi portat a terme amb l’INCAVI, que se centra en el control de la càrrega de poda i la qualitat de la varietat macabeu, per conèixer com afecta directament aquesta càrrega a la vinya i als vins que s’hi elaboren.

Els resultats de l’estudi, compartides per l’entitat tarragonina, demostrarien que la càrrega de poda té una incidència directa sobre la producció de raïm, tot i que la planta tendeix a autoregular-se. Així mateix, apunten, la càrrega de poda “incideix també en la qualitat” dels vins resultants: a més càrrega, més producció, però els vins són més suaus, més fins. Per contra, si es redueix la càrrega de poda, els vins són més complexes. Per tant, confirmen, segons es deixi més o menys càrrega, els vins difereixen pel que respecta al resultat i això implica que poden anar dirigits a dos segments de mercat diferents.

Un grupo de personas en una sala

Descripción generada automáticamente con confianza media
La presidenta de la DO Tarragona (de peu, a l’esquerra) durant la presentació | Foto: DO Tarragona

Major rendiment en vinya, vins més lleugers i amb menys graduació

Les conclusions continuen assenyalant que aquest augment de càrrega de poda “no manté la mateixa relació que el nombre de borrons deixats”, ja que la planta reacciona a una menor càrrega de poda, amb la brotada del braguer i de borrons de la fusta de més de dos anys. “Com una major càrrega de poda no fa que els borrons deixats produeixin, la planta manté un cert equilibri”, diran.

Un cop obtinguts els resultats de l’anàlisi del most i del vi procedents de diferents càrregues de poda, es conclou que les diferents càrregues condicionen la maduració del raïm, variant la seva composició. Tanmateix, remarquen que un major rendiment comporta que els vins siguin més lleugers, amb menys graduació i menys extracte sec, però molt fins i agradables.

La presidenta de la Denominació d’Origen Tarragona, Maria Rosa Blanch, ha ressaltat en el tancament de la jornada la importància d’aquests estudis, “per a una varietat que és emblema per a la DO, com és la macabeu, i que ajudaran al conreu més adient per obtenir els millors vins en una època complexa del punt de vista climàtic i de posicionament en el mercat”.

Un estudi disponible i reproduïble en altres regions

Les conclusions extretes de l’estudi de càrrega de poda estaran disponibles per a viticultors i elaboradors que formen part de la DO Tarragona, i per organismes i entitats públiques i privades, no només del territori català, sinó també d’altres regions vitivinícoles europees.

Tot plegat, insisteixen, amb l’objectiu d’incentivar a cellers i entitats del sector, fonamentalment altres denominacions d’origen, a què puguin aplicar les conclusions extretes de l’estudi en els seus propis territoris. D’altra banda, la Denominació d’Origen Tarragona anuncia que continuarà treballant en l’estudi del comportament d’aquesta varietat per veure com està afectant la sequera i es pugui adaptar al canvi climàtic.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Sergi a juny 20, 2024 | 22:39
    Sergi juny 20, 2024 | 22:39
    "a càrrega de poda té una incidència directa sobre la producció de raïm, tot i que la planta tendeix a autoregular-se. Així mateix, apunten, la càrrega de poda “incideix també en la qualitat” dels vins resultants: a més càrrega, més producció, però els vins són més suaus, més fins. Per contra, si es redueix la càrrega de poda, els vins són més complexes. " Quina és la novetat????

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa