Hi ha maridatges que sorprenen per la seva capacitat de trencar esquemes i, alhora, despertar una harmonia gustativa que sembla haver estat pensada des de sempre. Aquest és el cas de la unió entre el vermut Miró Gran Reserva i la xocolata a la pedra d’Agramunt, dos productes amb identitats molt marcades que, junts, ofereixen una experiència sensorial única.
El vermut Miró Gran Reserva és una elaboració que es distancia de la imatge més festiva i despreocupada d’altres vermuts. Madurat llargament en botes de roure, exhibeix una personalitat complexa i profunda, amb aromes de fusta noble, espècies dolces, herbes medicinals i notes amargues perfectament equilibrades. Al paladar, és dens i sedós, amb un punt balsàmic que convida a beure’l a poc a poc i a descobrir-ne tots els matisos.
Per la seva banda, la xocolata a la pedra d’Agramunt és una autèntica icona de la tradició dolça catalana. Elaborada artesanalment amb una pasta de cacau feta amb faves de cacau torrades i triturades, sucre de gra gruixut i canyella, es caracteritza per la seva textura rústica, lleugerament granulosa, i per un gust intens de cacau que perdura al paladar.
Quan es combinen aquests dos productes, la màgia sorgeix en la combinació del seu contrast, per una banda, i l’afinitat que presenten, per altra banda. El punt dolç i la rusticitat de la xocolata ressalten les notes més aromàtiques i especiades del vermut. A la vegada, l’amargor elegant i el rerefons de fusta del Miró Gran Reserva netegen la boca i rebaixen la sensació untuosa del cacau, aportant frescor i persistència.
Aquest maridatge pot gaudir-se com a cloenda d’un àpat, en un moment de conversa relaxada, o com a petit luxe d’una tarda de lectura. Una copa de vermut servida lleugerament fresca i una presa de xocolata a la pedra són suficients per descobrir que la tradició i l’originalitat poden anar de bracet i crear un diàleg gustatiu captivador.
Una proposta que, sens dubte, convida a reivindicar el vermut com a company perfecte no només d’aperitius salats, sinó també del millor cacau.
Catalunya és una terra fèrtil i generosa, on la gastronomia és molt més que aliment: és cultura, memòria i emoció. Des de la Generalitat de Catalunya es vol retre homenatge a aquesta riquesa única, fent valdre els tresors de la nostra tradició: productes de proximitat que expliquen qui som i d’on venim. Amb el suport de l’administració pública, neix a Vadevi una nova sèrie de recomanacions que convida a descobrir el vincle entre els aliments catalans i els vermuts elaborats a casa nostra.