VadeVi
Els vins catalans es posen a prova als tasts preliminars dels Premis Vinari

Els vins catalans continuen demostrant el seu prestigi en boca i nas. Aquesta setmana s’han fet els primers tasts a cegues dels Premis Vinari, guardons de referència en el sector vitivinícola català. Una vuitantena de tastadors i sommeliers professionals han puntuat les més de 900 referències que s’han presentat en aquesta catorzena edició. Uns tasts preliminars completament anònims, amb les ampolles cobertes i sense cap mena d’al·licient per triar, més enllà del gust, l’olor i les sensacions. “Cada vegada es tasten vins més interessants, que denoten molta qualitat”, assegura el director dels Premis Vinari, Ramon Roset en finalitzar l’última ronda de tasts a cegues.

El centre Àgora, viver d’entitats i empreses de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, ha estat l’escenari d’una setmana pensada pel sector vitivinícola. Totes les referències que es presenten als Premis Vinari, enguany 912, ho fan amb la intenció de sortir guanyadors dels quals ja són els premis més importants i de referència en el sector a Catalunya. Una de les parts més importants del concurs passa entre bambolines, mesos abans que comenci la gala, quan els sommeliers s’asseuen a les taules amb un full de puntuacions davant i ganes de tastar els que seran els millors vins de Catalunya. “Més enllà dels paràmetres reals, puntues també per allò que t’ha emocionat”, explica Enric Santisteban, sommelier i cap de l’àrea de vins de VINSEUM.

Són uns premis honestos”, expressa Roset, qui confirma que no hi ha trampes ni paranys, sinó que tots els vins es presenten tapats amb una bossa de plàstic negre, sense que els professionals puguin percebre ni la forma de l’ampolla. Gràcies a la cura que tenen els cambrers que serveixen aquests vins, els professionals poden fer la seva feina sense deixar-se influenciar per res, simplement explorant tot allò que fa un vi excepcional. Aquesta neutralitat assegura que el veredicte es basi únicament en la qualitat del que hi ha dins la copa. És una manera de preservar la puresa del tast i de garantir que cada vi tingui les mateixes oportunitats de ser valorat amb justícia.

Tast professional preliminar dels Premis Vinari 2025 al centre Àgora. 30.05.2025, Vilafranca del Penedès foto: Jordi Play

Durant el matí, els sommeliers professionals s’han passat hores asseguts davant de copes alineades amb cura, deixant que l’aroma i el gust els guiïn a través de l’experiència sensorial que representa cada ampolla. La realitat és que la seva tasca és, sens dubte, la més important de tot el concurs: són els seus criteris, la seva experiència i, sobretot, la seva honestedat els que acaben definint els guanyadors. La mateixa honestedat que assegura Roset que tenen els Premis Vinari és també la que es demana als tastadors i sommeliers que es tanquen dins la sala de tast a cegues, lluny de marques, etiquetes i influències. “Hem de puntuar de manera real, i si un vi és bo, s’ha de dir“, remarca Santisteban, i afegeix que després sempre hi ha espai per als gustos de cadascú, per matisos més personals, però la base del veredicte ha de ser clara, justa i sincera.

Prestigi, qualitat i originalitat

Enguany els sommeliers han estat d’acord a afirmar que hi ha qualitat i prestigi en els vins tastats. Joan Nievas, sommelier professional reconeix que potser no és el millor any, però sense dubte confirma que hi ha bons vins. Una prova més que amb els anys els catalans fan millor vi. També l’originalitat és un aspecte prou modern pels vins catalans. Nievas, expressa que en algunes ocasions uns vins blancs que han tastat podrien haver passat per rosats i viceversa: “Tot i que es troben dins de DO i, per tant, han de complir alguns paràmetres, tenen espai per sorprendre”, conclou el sommelier professional.

Aquesta no serà l’última vegada que un grup de sommeliers professionals tastaran els possibles guardonats dels Premis Vinari. Hi ha dues dates més apuntades a aquest calendari preliminar. Els tasts finals serà on s’acabarà de decidir qui són els guanyadors, tot i que no se’n desvelarà el nom fins a la gala. “A mitjan mes que ve hi haurà el tast final de joves i el setembre el dels vins de criança”, concreta el director dels Premis Vinari. Pel que fa als resultats, com ja és habitual en les darreres edicions, al mes de juny es faran públics els reconeixements a les categories joves, perquè aprofitin la difusió i maximitzin les vendes en el seu millor moment de consum. La gala dels Premis, on es donarà a conèixer els guanyadors de la resta de categories, així com els premis especials (reconeixement a la trajectòria, millor etiqueta, millor projecte ecològic o millor celler, entre d’altres), una vegada més se celebrarà a l’octubre, a Vilafranca del Penedès.

Tast professional preliminar dels Premis Vinari 2025 al centre Àgora. 30.05.2025, Vilafranca del Penedès foto: Jordi Play
Més notícies
Notícia: Maridatges amb vermuts catalans: Vermut Cori Blanc amb Ostres del Delta
Comparteix
La màgia del maridatge neix del contrapunt entre la intensitat salina de l’ostra i les notes dolces i especiades del vermut
Notícia: Francesc Olivella: “Penedès serà la primera DO ecològica del món”
Comparteix
ENTREVISTA al director de la Denominació d'Origen Penedès, pionera a implementar la verema 100% ecològica aquest 2025
Notícia: Els treballadors de Freixenet planten cara a l’ERO: “El cava no es toca”
Comparteix
Els sindicats denuncien un canvi de model encobert darrere l'acomiadament de l'empresa vitivinícola i reclamen protegir els viticultors i la producció local
Notícia: Celler Torralba, la gran aposta vinícola de Menorca
Comparteix
En un racó privilegiat de l’illa de Menorca, molt a prop de la icònica platja de Macarella, hi ha qui ha decidit recuperar un paisatge i també una tradició vitivinícola

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa