La sostenibilitat és un dels pilars del món modern i ja són molts els cellers que busquen l’excel·lència a través de la cura del medi ambient. Vins el Cep és un clar representant d’aquesta tendència, que més enllà d’estar de moda, denota el compromís d’aquests vins amb la natura. Amb més de quaranta anys d’història, el projecte de les famílies Carreras, Esteve, Masana i Parera fa quatre anys que l’elaboració dels seus vins i caves del Penedès són 100% ecològics. “Treballem sosteniblement amb energies renovables, respectant al màxim el medi ambient a la vinya i al celler”, expliquen des de la seva pàgina web.
Els canvis que han fet des de Vins el Cep se centren en la millora de les condicions al camp, de les tècniques de viticultura i del procés d’empaquetatge del producte. La sequera ha format part de les últimes collites i per tal de continuar venent, però sense perdre la mirada sostenible, el celler ha creat canals per recollir l’aigua de la pluja, però també aquella que no pot consumir la població que està sota terra. En el cas de la millora de la viticultura, a Vins el Cep no utilitzen productes químics per a cuidar els seus ceps. De fet, tenen una política molt dura sobre l’ús de sulfats o de qualsevol fertilitzant que no sigui natural per a fer vins i caves.

L’ecologia al centre del celler
Sense dubte, però, Vins el Cep també destaca per a la seva tasca de conscienciació dels seus clients. Les quatre famílies fundadores no només fan mans i mànigues per ser sostenibles, sinó que transmeten la importància d’aquesta cura del medi ambient a tot aquell que vulgui comprar els seus vins i caves. En aquest sentit, no només el seu empaquetat és 100% reciclable, sinó que continuen advertint als seus clients que és necessari reciclar l’ampolla de vi un cop s’acaba.
Posar sobre la taula el compromís amb el planeta no és una tasca senzilla, però des de Vins el Cep han aconseguit que sigui tot un èxit. A través d’un estudi exhaustiu sobre les possibilitats de millorar, el celler ha obert aquestes tres línies de treball sostenible que no només respecten el paisatge, sinó que han provat ser més efectives a llarg termini. Gràcies a aquest compromís s’han convertit en uns dels pioners de la sostenibilitat a la viticultura i han marcat el camí per a altres cellers que volen viure en harmonia amb el seu entorn, perquè tal com ells mateixos recorden en la seva web: “Som un celler sostenible, responsable i eficient”.