La malvasia és una de les varietats de raïm que ajuden a explicar la Catalunya vitivinícola gràcies a aquest íntim lligam que les uneix des de temps remots. La seva llarga tradició no només l’ha fet mereixedora d’una bona reputació històrica, sinó que a més a més, ha estat inspiració per a grans mestres de la literatura, companya de grans gestes, i també una de les varietats històriques de la vila de Sitges -entrellaçades des de fa més de 700 anys des que la portés, segons explica la llegenda, l’almogàver Jofre de les Escales-, i que ha esdevingut una gran impulsora de la seva recuperació més actual.
En aquest sentit, i sumat a la tasca ingent que es fa, cada dia, des del Centre d’Interpretació de la Malvasia, s’organitzen activitats en el seu honor com és el cas de la Setmana de la Malvasia, la novena edició de la qual tindrà lloc entre els dies 9 a 19 de novembre. Deu dies de tastos, maridatges, jornades pedagògiques, visites i activitats al voltant de la varietat de raïm autòctona de la Vila, amb uns protagonistes, aquest 2023, de luxe: les persones de la residència de l’Hospital de Sitges.

Un llegat humà
Els nou cartells de la Setmana retraten persones de la residència de la Fundació de l’Hospital de Sitges. La Fundació protegeix el llegat de la Malvasia des d’aquell 1935 en què el diplomàtic sitgetà Manuel Llopis i de Casades els va cedir les últimes parcel·les de Malvasia de Sitges amb la condició que cada any en fessin vins i en donessin una mostra als seus descendents, un gest que ha fet possible la pervivència de la varietat.
Enguany, recordant la importància d’aquesta història, s’ha decidit retre un sentit homenatge a les persones que formen part de l’entitat, als veritables protagonistes d’aquest “llegat humà“. “Hem volgut trencar amb tòpics a l’hora de comunicar la Setmana, buscant missatges que s’escapin una mica del món del vi, i que d’alguna manera il·lustrin i exemplifiquin el que han estat alguns dels moviments socials i culturals de Sitges en els últims anys”, explica a Vadevi Alba Gràcia, coordinadora del CIM. D’aquí que s’hagi triat com a protagonistes de la campanya les imatges de persones que conviuen a la residència, i que s’hagin organitzat fins i tot diverses activitats expressament per a ells en diversos moments de l’edició.
Sumat a tot plegat, la decisió de coronar com a ambaixadora l’actriu i productora teatral Mercè Comes. Membre del grup teatral La Cubana, se la coneix per moltes obres de teatre i sèries de televisió, entre elles la popular Teresina S.A. A més a més, és resident a Sitges, confessa que li agrada el vi i és una gran enamorada de la malvasia.

10 dies d’activitats a la Setmana de la Malvasia
El dia 9 de novembre es donarà tret de sortida a 10 dies d’activitats amb la inauguració de la festa, que donarà pas a tastos, maridatges, visites culturals i activitats de tota mena amb la malvasia de Sitges com a protagonista. Hi haurà tast de “vins dolços amb aromes de victòria“, amb un viatge des de Grècia a Portugal, passant per França, Itàlia i la mateixa Sitges. Hi haurà la Mostra de Vins de La Malvaseria (diumenge 19), que permetrà, entre les 11:00 a les 20:00 h descobrir més de 50 monovarietals de més de 30 cellers d’arreu del territori català. “Hem convidat els productors que treballen amb malvasia de sitges, amb totes les vinificacions possibles”, detalla Gràcia. “És projecte de col·laboració positiu per a tots, ja que ells ens ajuden a explicar que la malvasia és molt més que un vi dolç i nosaltres els facilitem eines per a arribar a més públics, legitimant d’alguna manera la seva manera d’entendre la varietat”, afegeix.
Al programa hi destaca també el taller d’Art i Malvasia (divendres 10, a les 19:00 h) guiat per l’artista local Sara Galofre i Fetén Wines; la presentació del Paté de Malvasia, elaborat per Embotits Mallart (dissabte 11 al CIM). Un maridatge amb impacte social de la mà de la Fundació Mas Albornà i la inserció laboral de persones amb diferents capacitats; i la del Celler de l’Hospital amb la seva residència d’avis.
La Setmana permetrà assistir també a la presentació del llibre La Malvasia una (petita) història la popular il·lustradora Pilarín Bayès, al CIM; i a diverses taules rodones, amb mirada més professional, que reflexionaran sobre l’estat actual d’aquesta varietat i dels vins que se n’elaboren.

Descobreix totes les activitats a l’agenda de la Setmana de la Malvasia 2023.