Enguany ja celebren la tercera edició, i tornen amb més ganes i novetats que mai. La Fira dels Nous Vinyataires de Catalunya està fixada per a l’últim diumenge de febrer, dia 25, i per dilluns 26 a La Sala, espai que hi ha just davant de la taverna MamBo a Sant Llorenç d’Hortons, i suma enguany, a l’oferta dels vinyataires expositors la projecció de documentals i una classe magistral sobre el món dels fermentats. Per passos.
Enguany seran 43 els vinyataires els participants en la convocatòria, donant a conèixer els seus vins. Sumat a l’oferta de tastos dels dos dies de fira, hi haurà una oferta complementària que obrirà les portes al debat i la reflexió. D’entrada, es projectaran les peces audiovisuals Fermentación Espontánea i La Contra etiqueta de la fotògrafa i sommelier Clara Isamat; i diumenge 25 els sommeliers Ida Mogren i Benji Sher, promotors de Suc Suc Wine, guiaran un tast amb la idea de generar debat al voltant de la pregunta Qui té dret a decidir si un vi és natural o no? En aquesta edició també s’estrena un córner amb ferments que comptarà amb Kombutxa La Valiente de Valls, Sidra Serps de Girona i Cervesa Mager del Penedès. Un any més, la taverna MamBo oferirà platets amb productes de temporada als assistents en un format d’street food per dinar.
El preu individual de l’entrada és de 12 euros i inclou una copa serigrafiada. Durant els dos dies es podrà accedir a la fira des de les 11:00 h del matí i fins a les 19:00 h de la tarda. Els organitzadors confien superar el miler de visitants de l’edició passada.

Els participants són projectes que fa menys de 5 anys que fan vi des de diferents punts de la geografia catalana sud i nord. Tot plegat, diu l’organització, amb l’objectiu de “seguir fent visibles els projectes enològics de nous vinyataires” perquè tant el consumidor final com els professionals els reconeguin. Hi ha des de persones joves que comencen l’ofici a reconversions professionals, viticultors que passen a fer vi o persones que compaginen el treball de la terra amb una altra activitat professional, i pervenen del Penedès, Maresme, Vallès, Terra Alta, Lleida o el Rosselló, entre d’altres.
Se sumen a la revolta pagesa
La Fira de Nous Vinyataires també vol mostrar el seu punt reivindicatiu. Els organitzadors creuen que una manera de fer front al moment transcendental que viu la pagesia i, en particular, la viticultura és “generant valor amb el producte i conscienciant el consumidor de què cal comprar producte de qualitat directament al pagès o a través d’un intermediari de valor”. D’aquí que l’esdeveniment, diguin, vulgui acompanyar la revolta pagesa actual.
Com a balanç general, celebren l’acollida que ha tingut aquesta tercera edició la fira i consideren necessari seguir acompanyant els nous vinyataires i comunicar el significat d’aquesta paraula: “Un pagès que treballa la vinya, que elabora fruit de raïm i que defensa comercialment el seu projecte vitivinícola. El seu principal valor és el bon ús de l’agricultura, el bon tracte del raïm i la conservació i cura del paisatge”, puntualitza Rubén Parera, vinyataire i un dels impulsors de la fira. També consideren que és “molt important” de fer-ho des de l’entorn rural, en pobles vitivinícoles que fan d’altaveu del vi i a través d’espais gastronòmics com la taverna MamBo.

Aquest és el llistat complet de participants:
De l’Alt Penedès
- Viladomat-Aragó
- Mas Guineu Vinyaters
- Giulio&Gaia
- Pere Jané Viticultor
- Lucy Chilvers
- Celler Nessu
- Lavinaventura Vins
- Ca l’Eugeni
- Vinestar
- Vins de Sinergia
- Masia Can Seni
- Celler Cairons
- Niloufar
- Clos Costela
- Celler Dumenge
- Vinyes de Palou
- La Forastera
- Josep Bertran Vinyataire
De l’Alt Camp
- Celler de l’Apotecari
Del Baix Penedès
- Oidà Vins Naturals
Del Baix Llobregat
- Vins Sisqueda
Del Priorat
- Terra de Ningú
- Wines Constel·lats
De la Conca de Barberà
- Niu Celler
- Celler Vilalta Pere
- Tarannà Po-ètic
- Mas de la Sabatera
De Les Garrigues
- Clos de Peguera
De Costers d’Ordal
- Finca El Racó
Maresme
- Terra Buxena
Terra Alta
- Celler Arrelats
- Lafleca Vins i Vinyes
- Vins de Quimera
- Suc Suc
- Celler Ca Foracaime
Empordà
- Essentia Vins
- Celler Madremanya
Lleida
- Sacura Vins
Anoia
- Torres de la Serra
- Celler Panoli
Vallès Occidental
- Rabassaires
Rosselló
- Domaine de l’Encantade
Catalunya Nord
- Domain la Tri Fontoj.