VadeVi
Formació en Turisme i Enoturisme: oportunitats professionals i flexibilitat

L’Escola d’Enoturisme de Catalunya -a través de l’Institut FP d’Enoturisme- obre les portes a un món ple d’oportunitats professionals, amb el seu títol de Tècnic Superior en Turisme. Aquesta formació permet als titulats treballar en una àmplia varietat de rols dins la indústria turística, el que els converteix en professionals i experts amb una visió 360 del sector. Tal com anuncia el centre, la formació ofereix coneixements que van des de la creació i el disseny de productes turístics fins a tasques més específiques com l’acompanyament de grups com a guia, passant per àrees com el màrqueting, la comunicació, les relacions públiques, l’atenció al públic i la gestió de destinacions turístiques: “Sigui quina sigui la teva passió, el turisme pot ser el camí que et porti a convertir el teu somni professional en realitat”, asseguren des del centre formatiu.

La realitat del sector turístic és diversa i complexa, però al mateix temps pot ser una gran oportunitat per a persones amb perfils variats i interessos diferents. Ja sigui per la passió per la història, la cultura, els esports, la gastronomia, la descoberta de noves persones i llocs, les negociacions, l’ús de diversos idiomes o simplement per gaudir del plaer de viatjar, el turisme ofereix múltiples camins professionals. Aquesta flexibilitat és el que l’Escola d’Enoturisme de Catalunya vol transmetre als seus alumnes. Amb el Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS), tenen la possibilitat d’obtenir el títol oficial de Guia, informació i assistència turística, especialitzat en enoturisme, i obrir-se camí en dos sectors molt interrelacionats: l’enoturisme i el turisme en general. En definitiva, un espai de formació que inclou hores teòriques i pràctiques per esprémer al màxim tots els coneixements.

El punt diferencial d’aquesta formació és la dualitat de les pràctiques que poden fer els estudiants. En aquest sentit, el centre formatiu concreta que el pla d’estudis “busca millorar la compatibilitat entre la formació teòrica i les pràctiques laborals”. És per això que l’estructura dels dos cursos que dura la formació és més diversa i combina la teoria amb la pràctica (modalitat dual), la qual cosa afavoreix a la formació completa dels estudiants. En altres paraules, la càrrega lectiva del primer any garanteix una base sòlida per als estudiants abans de començar les pràctiques, mentre que la flexibilitat del segon curs els permet adaptar-se millor a l’entorn laboral.

Una estructura molt diversa i integrada

El cicle formatiu inclou 1.000 hores d’experiència pràctica remunerada en empreses del sector. En aquest sentit, està dissenyat per optimitzar l’aprenentatge teòric, amb 1.484 hores de classe teòrica en total durant el curs 2025/2027. La base principal de la formació està dividida en tres mòduls especialitzats que “prepararan l’estudiant de manera integral per al sector”, afirmen des de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

  1. Mòdul de sommelier: Dirigit als professionals de la restauració, aquest mòdul ajuda a adquirir o actualitzar els coneixements sobre el món del vi i es pot convalidar amb altres formacions dins de la Formació Professional.
  2. Mòdul de coneixedor del vi i el cava de les DO a Catalunya: Aquest mòdul, exclusiu d’aquesta formació, permet als estudiants conèixer l’evolució de la viticultura a Catalunya, diferenciar les Denominacions d’Origen (DO) i entendre la influència d’aquestes a les diferents regions. A més, els estudiants poden obtenir el títol de Coneixedor del vi català atorgat per les patronals del sector vitivinícola.
  3. Mòdul d’idiomes especialitzats en el món del vi: On els alumnes aprendran anglès i francès aplicats al vocabulari tècnic del vi, amb especial èmfasi en el tast de vins.

Primer curs: fonamentant coneixements teòrics

El primer any del cicle formatiu se centra a proporcionar una base teòrica sòlida. Durant els dos primers trimestres, la càrrega lectiva és més intensa per garantir que els estudiants tinguin els coneixements necessaris abans de començar les pràctiques al tercer trimestre. En total, els alumnes s’enfronten a 952 hores de coneixement teòric sobre el sector i el turisme.

  • Primer trimestre (15/09 – 23/12): Classes 4 dies a la setmana (dilluns a dijous), amb 7 hores diàries. S’imparteixen 406 hores.
  • Segon trimestre (08/01 – 27/03): La dinàmica continua amb 4 dies setmanals, també amb 7 hores diàries. Es completen 322 hores.
  • Tercer trimestre: Les classes es redueixen a 3 dies per setmana (dilluns, dimarts i dimecres) per permetre als estudiants començar les pràctiques. Es realitzen 224 hores.

Segon curs: una formació més flexible per afavorir les pràctiques

El segon any del cicle formatiu està dissenyat per oferir més flexibilitat als estudiants, amb una menor càrrega lectiva setmanal. Aquesta estructura permet als alumnes dedicar més temps a les pràctiques en empreses, facilitant la seva immersió en el món laboral. En aquest cas, la suma total d’hores que s’inverteixen en teoria es rebaixen considerablement, fins a les 532 hores.

  • Primer trimestre (14/08 – 22/12): Classes 2 o 3 dies a la setmana. S’imparteixen 252 hores.
  • Segon trimestre (11/01 – 19/03): Classes 2 dies a la setmana, amb 7 hores diàries. Es completen 140 hores.
  • Tercer trimestre (30/03 – 22/06): Classes 1 o 2 dies per setmana, amb un total de 140 hores.

Jornada de portes obertes (29 de març)

El principal objectiu d’aquest cicle és donar a conèixer una formació completa que pot obrir moltes portes en el sector de la vitivinicultura. Per presentar-lo, l’Institut FP d’Enoturisme organitza una jornada de portes obertes el dissabte 29 de març del 2025. Durant la jornada, es presentaran els mòduls específics de sommelieria i de coneixement de les Denominacions d’Origen catalanes. Paral·lelament, i per entendre del tot l’experiència de cursar aquesta formació, els estudiants també podran visitar les instal·lacions del centre i conèixer en detall les assignatures i els docents del curs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa