És el segon any que s’hi presentava, i el segon any que es colava a la final com una de les tres finalistes de l’edició. I si bé el 2023 va quedar a les portes i el reconeixement va ser per en Toni Albiol, enguany, ha conquerit el podi.
Marta Cortizas (A Corunya, 1992) ha estat escollida aquest dilluns 26 de febrer la millor sommelier de Catalunya després de superar les proves teòriques del matí, i les pràctiques de la tarda abraçada per l’escalf dels companys i en un entorn únic per a una llicenciada en Belles Arts, com ha estat el Paranimf de la Universitat de Cervera.

Molts nervis, per l’autoexigència: “hauria d’haver gaudit més”
“L’any passat no sabia a què m’enfrontava quan vaig arribar a la final, i per això ho vaig viure amb un somriure“, recorda. Enguany, en canvi, ho va viure amb “uns nervis horribles“, explica a Vadevi. “Qui em coneix sap que estava molt nerviosa, i això no m’ha deixat gaudir-ho igual”, insisteix. De fet, davant la pregunta sobre en què creu que va fallar, la resposta és clara: “m’hauria d’haver divertit més” durant la competició, i sobretot ara, afegeix, sabent que tot plegat va tenir “un final feliç“.
És persona exigent, i ho demostra no només amb les paraules que verbalitza, sinó també amb els gestos. De fet, un cop superades les proves pràctiques de la tarda, i quan es van donar a conèixer alguns dels resultats, només feia que no amb el cap. “Estava desquadrada”, comenta. “Era un no cap a mi; en aquell gest parlava la meua exigència, perquè sóc molt exigent amb mi mateixa“.
“Què significa per a mi ser la millor sommelier de Catalunya?, repeteix pregunta mentre pensa com respondre. “Confiar més en mi mateixa, valorar-me més i entendre-ho com un reconeixement al meu esforç diari”, diu aquesta gallega de 32 anys. Té clar que el títol no li canviarà la motivació i les ganes de “seguir aprenent i de viure mil i una aventures i experiències” en el món del vi. Sempre que pugui, “seguirà viatjant per destins fantàstics amb la millor de les companyies”.

“Una no pot marxar d’on se sent feliç i a gust”
Marta Cortizas va introduir-se en el món del vi a través de l’hostaleria per a pagar-se els estudis de Belles Arts. D’entrada ho va fer per a cobrir les seves despeses, explica, perquè “sempre m’ha agradat ser molt independent”. I la seva parella, que treballa a cuina, li va donar l’empenta final quan li va insistir a professionalitzar-se en el sector vitivinícola. “Em deia, tens molt bon nas, t’agrada molt el vi, per què no ho estudies?”, recorda. I així va ser que es va matricular al curs de sommelier de l’Instituto Galego do Viño. “El primer dia, ja vaig sentir que havia trobat el meu lloc”, recorda amb nostàlgia.
I d’aquells inicis, fins a l’actualitat, que la situen al Celler de Can Roca. Hi va arribar fa dos anys, i de moment, té la intenció de quedar-s’hi. “Soc afortunada, treballo en una casa fantàstica amb possibilitats infinites, que em permet estar en contacte únic amb el vi cada dia”, diu agraïda, “i una no pot marxar d’on se sent feliç i a gust”, conclou.