Primera vegada que es presenten i marxen amb un dels grans premis de l’edició. Adrià Domènech no s’ho podia creure. “El premi era estar avui aquí”, deia fent referència al públic que acudia a la Gala de Lliurament dels Premis Vinari 2024. I tot, perquè el concurs dels vins catalans va coronar la seva “Ànima de Cal Pagès” de l’anyada 2019 com el millor de Catalunya de l’any. “Gràcies a tots els qui heu fet possible aquest reconeixement. Ni en els meus millors somnis ho hauria pogut imaginar”, deia visiblement emocionat en el moment de recollir el guardó.
Domènech no agraeix només el jurat i el concurs, sinó que també té paraules per recordar els seus avantpassats, antigues generacions de pagesos que, “vivint o malvivint”, s’han dedicat tradicionalment a la vinya i el vi. “Gràcies al seu esforç i constància avui puc continuar el llegat elaborar els vins de vinyes centenàries”. La seva herència passa per finques dins el terme municipal de Porrera, a la comarca del Priorat. “Tinc la sort i és un orgull haver nascut a Porrera, els dedico també a ells aquest premi”.

El vi: una carinyena de vinyes velles
L’Ànima del Cal Pagès és un vi negre de carinyena nascut en vinyes centenàries en coster del paratge de Les Sentius i sobre sòls de llicorella. Surt al mercat sota l’empara de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat. És el primer vi que va elaborar aquest projecte vitivinícola, alhora que “el més exclusiu i el de menys producció i el de més alt valor tant emocional com econòmic”, en paraules de la propietat. Un producte que surt al mercat després de passar 12 mesos en bota nova de roure francès i que et pot trobar per uns 45 euros l’ampolla. “Dins aquesta ampolla hi bateguen los nostres orígens“, descriuen.

Celler L’Antic Magatzem: un projecte de nova creació
L’Antic Magatzem és un celler de Porrera de recent creació. Malgrat l’històric generacional de la família que s’ha dedicat a la terra, la vinya i el vi, és ara, amb l’Adrià Domènech, que tot plegat fa un pas endavant i s’estrena el projecte d’embotellar el seu fruit. Ho fa als baixos de casa, als quals sempre se n’han referit com al “magatzem” -i d’aquí el nom-, ja que allí els seus avantpassats tradicionalment hi han comercialitzat vi, oli i fruits secs. “Les tres cames del projecte són: l’arrelament al territori, l’autenticitat i la passió per l’art de treballar la terra”, descriuen. I de la suma de tot plegat, un dels millors vins catalans de 2024 després de superar l’avaluació d’un panell expert a partir d’un tast fet completament a cegues.
