VadeVi
Any X del concurs que premia els millors vermuts catalans

Va començar gairebé sent una anècdota com a categoria única dins el concurs dels vins catalans. Però superat el primer any, va quedar clar que una única categoria quedava curta per tot el recorregut i potencial que tenia (i té) el vermut. Els Premis Vinari dels vermuts van agafar entitat pròpia l’any 2015 i des d’aleshores, ininterrompudament, han vist créixer no només les edicions sinó també el nombre de cellers i productes participants, alhora que ha acompanyat el que podríem anomenar el retorn de l’efervescència vermutera del país.

Els guardons, sifons antics de la marca Sanmy, dels Premis Vinari dels vermuts 2023 | Foto: Mireia Comas

Els Vinari 2024

El concurs dels vermuts celebra enguany deu anys de vida. I ho fa seguint sumant edicions i amb l’objectiu intacte de donar visibilitat a la producció de vermuts que dibuixen l’oferta catalana. En el transcurs d’aquesta dècada el certamen ha descobert algunes marques desconegudes i n’ha promocionat d’altres amb més marca. Ha permès fins i tot, que els consumidors demanin vermut català, i s’atreveixin fins i tot amb marques o territoris concrets. Com a mínim, així ho confirmen alguns dels professionals de les vermuteries del país, cada cop més presents i més concorregudes, especialment els caps de setmana, quan s’ha magnificat (o recuperat) la tradició de sortir a fer l’aperitiu, amb vermut.

Sigui com sigui, avui comença una nova cursa per a premiar els millors productes de l’any. S’obren les inscripcions per a un concurs que accepta vermuts tradicionals blancs, negres, reserva i altres estils, on s’inclouen els daurats, taronges, rosats, secs o extradry i altres productes que no encaixin amb les tradicionals. De cada categoria, un jurat professional avaluarà a cegues les mostres presentades, que es farà a finals de febrer a Reus, i premiarà les millors puntuades amb medalla d’or, plata i bronze. Com en totes les edicions, hi haurà el Gran Or, que destaca aquell producte amb la millor puntuació total del certamen.

Acompanyant els premis a productes, també hi haurà mencions especials a la millor vermuteria, una tria que, en aquest cas, es fa a través de les propostes i votacions populars. En l’edició passada, aquest premi se’n va anar cap a La Ràpita, a un local emblemàtic que s’anomena Lo Racó del Vemutenc.

Tots els resultats es donaran a conèixer en un acte de lliurament de premis, en un lloc encara per determinar però també de la capital del Baix Camp. El certamen, des de la jornada de tast a la gala final, compta amb el suport de l’Agència de Promoció de Ciutat de Reus.

Podeu accedir a les bases de 2024 o iniciar el procés d’inscripció dels vermuts a través d’aquest enllaç.

La ciutat de Reus, aliada estratègica dels Premis Vinari dels vermuts | Foto: Mireia Comas

Reus, aliat estratègic

Els Premis Vinari dels vermuts han tingut històricament un aliat estratègic al llarg de les edicions. La ciutat de Reus, a qui molts ja anomenen capital del vermut, ha acompanyat el creixement i consolidació del concurs que premia quines són les millors propostes vermuteres de l’any. El seu lligam estret amb la producció de vermut ve de lluny, des d’aquell Reus- París- Londres en què la capital del Baix Camp es coneixia internacionalment per la seva producció vermutera. En l’actualitat, més enllà de la tradició arrelada, és seu del Museu del Vermut i també impulsora de la marca Vermut de Reus, que engloba vuit marques: Miró, Iris, Yzaguirre, Fot-li, Rofes, Cori, Olave i Or del Camp.

Vermut: la definició

El vermut és l’aperitiu vínic en el qual apareix amb caràcter dominant el gust i aroma característics de les espècies vegetals del gènere Artemísia. Els vermuts poden ser secs, semidolços, dolços, blancs, rosats, negres i daurats. El sec tindrà un grau alcohòlic adquirit de 17% vol, mínim i una riquesa en sucres inferior a 40 g/l. Els semidolços i dolços han de tenir un grau alcohòlic adquirit de 15% vol, com a mínim i una riquesa de sucres superior als 100 g/litre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa