Va començar gairebé sent una anècdota com a categoria única dins el concurs dels vins catalans. Però superat el primer any, va quedar clar que una única categoria quedava curta per tot el recorregut i potencial que tenia (i té) el vermut. Els Premis Vinari dels vermuts van agafar entitat pròpia l’any 2015 i des d’aleshores, ininterrompudament, han vist créixer no només les edicions sinó també el nombre de cellers i productes participants, alhora que ha acompanyat el que podríem anomenar el retorn de l’efervescència vermutera del país.

Els Vinari 2024
El concurs dels vermuts celebra enguany deu anys de vida. I ho fa seguint sumant edicions i amb l’objectiu intacte de donar visibilitat a la producció de vermuts que dibuixen l’oferta catalana. En el transcurs d’aquesta dècada el certamen ha descobert algunes marques desconegudes i n’ha promocionat d’altres amb més marca. Ha permès fins i tot, que els consumidors demanin vermut català, i s’atreveixin fins i tot amb marques o territoris concrets. Com a mínim, així ho confirmen alguns dels professionals de les vermuteries del país, cada cop més presents i més concorregudes, especialment els caps de setmana, quan s’ha magnificat (o recuperat) la tradició de sortir a fer l’aperitiu, amb vermut.
Sigui com sigui, avui comença una nova cursa per a premiar els millors productes de l’any. S’obren les inscripcions per a un concurs que accepta vermuts tradicionals blancs, negres, reserva i altres estils, on s’inclouen els daurats, taronges, rosats, secs o extradry i altres productes que no encaixin amb les tradicionals. De cada categoria, un jurat professional avaluarà a cegues les mostres presentades, que es farà a finals de febrer a Reus, i premiarà les millors puntuades amb medalla d’or, plata i bronze. Com en totes les edicions, hi haurà el Gran Or, que destaca aquell producte amb la millor puntuació total del certamen.
Acompanyant els premis a productes, també hi haurà mencions especials a la millor vermuteria, una tria que, en aquest cas, es fa a través de les propostes i votacions populars. En l’edició passada, aquest premi se’n va anar cap a La Ràpita, a un local emblemàtic que s’anomena Lo Racó del Vemutenc.
Tots els resultats es donaran a conèixer en un acte de lliurament de premis, en un lloc encara per determinar però també de la capital del Baix Camp. El certamen, des de la jornada de tast a la gala final, compta amb el suport de l’Agència de Promoció de Ciutat de Reus.
Podeu accedir a les bases de 2024 o iniciar el procés d’inscripció dels vermuts a través d’aquest enllaç.

Reus, aliat estratègic
Els Premis Vinari dels vermuts han tingut històricament un aliat estratègic al llarg de les edicions. La ciutat de Reus, a qui molts ja anomenen capital del vermut, ha acompanyat el creixement i consolidació del concurs que premia quines són les millors propostes vermuteres de l’any. El seu lligam estret amb la producció de vermut ve de lluny, des d’aquell Reus- París- Londres en què la capital del Baix Camp es coneixia internacionalment per la seva producció vermutera. En l’actualitat, més enllà de la tradició arrelada, és seu del Museu del Vermut i també impulsora de la marca Vermut de Reus, que engloba vuit marques: Miró, Iris, Yzaguirre, Fot-li, Rofes, Cori, Olave i Or del Camp.
Vermut: la definició
El vermut és l’aperitiu vínic en el qual apareix amb caràcter dominant el gust i aroma característics de les espècies vegetals del gènere Artemísia. Els vermuts poden ser secs, semidolços, dolços, blancs, rosats, negres i daurats. El sec tindrà un grau alcohòlic adquirit de 17% vol, mínim i una riquesa en sucres inferior a 40 g/l. Els semidolços i dolços han de tenir un grau alcohòlic adquirit de 15% vol, com a mínim i una riquesa de sucres superior als 100 g/litre.