VadeVi
Can Bas Xarel·lo 2017, ‘jove però sobradament preparat’
  • CA
Lliurament del Premi Vinari al Millor Vi blanc jove 2018 a Xarel·lo 2017 de Can Bas Domini Vinícola

!–akiadsense–>

La setmana passada publicàvem el primer dels tastos dels ors del Premis Vinari 2018 amb el Gran Vinari Escumós. Cada setmana us explicarem quin és el “secret” de l’èxit d’aquests vins que han aconseguit els màxim guardó en cada una de les categories.

Xarel·lo 2017 de Can Bas Domini Vinícola és el Millor Vi Blanc Jove de l’edició 2018 dels Premis Vinari i també el Vinari d’Or 2018 al Millor Vi de la DO Penedès. Un vi que ofereix una altra visió de les vinyes tradicionals de xarel·lo del Penedès. Un blanc amb molta personalitat que compleix l’objectiu del Domini Vinícola Can Bas, un projecte que neix el 2012 gràcies a l’empenta del grup Pere Ventura i que pretén transmetre l’expressió sincera de la varietat i del terrer de la finca històrica d’on neix.

A Can Bas elaboren vins molt diferents on les varietats expressen tot el seu potencial amb elegància seguint les tendències més actuals dels vins mediterranis. Així ho destaca el jurat professional dels Premis Vinari: “un xarel·lo sorprenent amb més presència aromàtica de notes florals (flor d’ametller) i de fruita blanca, amb records de préssec, pera, pebre blanc i balsàmics. Defuig dels típics aromes herbacis i de fonoll de la varietat, i en boca és molt agradable, amb bona estructura i un final llarg i sec”.

La recepta de l’èxit:

1varietat autòctona: xarel·lo

3 hectàrees de vinyes velles, d’entre 30 i 40 anys, a Subirats, que cultiven amb pràctiques d’agricultura ecològica (segell CCPAE)

De clima mediterrani amb temperatures moderades, on cada any és diferent i així es reflecteix en el vi

Llevats seleccionats

Dipòsits d’acer inoxidable (85%)

Bóta de roure (10%)

Àmfora de fang (5%)

“Si el raïm es treballa bé des del principi, els vins surten sols”, així de clar ho té l’enòleg de Can Bas, el jove Jordi Calvo que ressalta la importància de la vinya a l’hora de fer vi. “Ens sentim orgullosos del nostre terrer, de les vinyes que hi creixen i de l’entorn que els dona personalitat. A Can Bas ens expressem en clau contemporània i honesta des del més profund de la nostra essència”. Tota una declaració d’intencions que també es troba a la copa d’aquest vencedor nat.

Xarel·lo 2017 Can Bas Domini Vinícola

!–akiadsense–>

A Can Bas no els interessa repetir un vi any rere any, ni intervenir-hi per aconseguir-ne una còpia exacta. Cada ampolla que surt del celler reflecteix la tipicitat del domini i de les condicions de l’anyada. Encara que sigui un vi jove o amb criança, no fan excepció a la seva fidelitat pel territori. I aquesta és la part més agraïda pels amants i col·leccionistes de vins: observar com un gran productor gestiona els anys difícils. Precisament, Calvo recorda que el 2017 va ser un any dur: la primavera va ser ben plujosa amb una bona brotada de les plantes, però l’estiu va ser sec. No va ploure fins a la collita i això va resultar en menys producció de raïm però que es va presentar amb unes propietats úniques: més concentrat, amb un grau més elevat (arriba als 14º d’alcohol, que per ser un blanc, és força alt!) i mantenint l’acidesa, una combinació que no sempre es dona. Un raïm que venia amb unes condicions que auguraven un vi d’èxit!

Per a continuar amb els secrets d’elaboració del Xarel·lo Can Bas, Calvo escull el millor de la vinya: “del total de les 3 hectàrees de vinya que produeix uns 14.000 quilos de raïm, només seleccionem una mica menys de la meitat, uns 6.000 kg”. Aquestes vinyes que gaudeixen dels beneficis d’estar situats al cor del Penedès, a Subirats, amb l’influx de la mar mediterrània i la protecció de la serralada que els envolta, que permet elaborar vins de finca singulars, ja que cada microparcel·la és única. Després de premsar el raïm i macerar-lo sobre les seves pells entre 3-4 hores perquè s’impregni bé de les característiques del raïm i sigui més impactant aromàticament, es deixa fermentar durant 6 mesos en tres recipients diferents: un 85% en dipòsits d’acer inoxidable sobre lies, un 10% en bótes de roure francès i un 5% en àmfora.

Una decisió que no es pren a la babalà, sinó amb coneixement de causa. Fruit de l’observació de l’enòleg i les bones reaccions del xarel·lo en diferents recipients, Calvo fa els assemblatges que més impressionen i mostren el gran potencial d’aquest raïm. “El toc de la petita criança és un dels altres encerts d’aquest vi. La part que passa per bóta li dona volum en boca i la part que es cria en àmfora, realça la sensació més mineral del vi, li dona una acidesa fresca i cruixent”. Un blanc jove, però sobradament preparat per menjar-se amb diferents menús gastronòmics i ser maridat amb cuines de tot el món: plats mediterranis, de sushi, curris o altres picants. S’han elaborat 6.600 ampolles, la majoria de les quals es troben al mercat català.

Preu: 12,50€

Can Bas.Ctra. de Vilafranca c243-a, km 4 – 08739 Subirats (Penedès)

Tel. 93 899 41 73 – [email protected]

Comparteix

Icona de pantalla completa