Janus o Ioanus o Jano és, a la mitologia romana, el deu de les dues cares, el dels principis i els finals; el del passat i del futur, qui obre el dia i tanca la nit. Dualitats que van inspirar a l’empresa Priorat Lab en el moment de batejar una de les gammes de vermut de la casa, la dels Dos Deus, que precisament aquesta setmana ha rebut una molt bona notícia: el Dos Déus Origins Negre acaba de ser coronat com a millor vermut de Catalunya dels Premis Vinari 2024.

Un camí encertat
“Estem molt contentes amb el premi perquè és un reconeixement a la feina ben feta”, valora amb Vadevi Cristina Guix, propietària de la marca. “Sempre posem molta cura en tots els processos, vigilem cada partida perquè el vermut sempre conservi l’essència que el fa singular i diferent”, afegeix. I se sent especialment orgullosa perquè de sempre que tenen molt clar el tipus de vermut que busquen, com havia de ser el “joc de botes”, el tipus de botes on el producte fa la criança… , “i és molt fàcil que les idees originals es vagin diluint en el temps. En el nostre cas, confessa, no passa, perquè cada any reforcem l’aposta i el premi ens demostra que el camí que seguim és l’encertat“.
De moment, en el cas concret d’aquesta gamma, sumen diversos reconeixements, de fet, dels deu anys dels Premis Vinari de vermuts, tres edicions han atorgat el màxim guardó a Priorat Lab. I la roda, des d’aquell primer vermut que van embotellar ple d’Estrelles, no ha deixat de girar. “Volem demostrar a través de la innovació que la categoria dels vermuts també és dinàmica i que té moltes possibilitats”, continua Guix. I així ho fan a casa seua, explica, on estan en permanent investigació, que proven noves fórmules fins que troben la que consideren òptima abans d’embotellar un nou producte i treure’l al mercat. “Podem innovar, tenir coses diferencials i presentar-les al consumidor, que ho sabrà apreciar i gaudir”.
Novetats a la vista
I este consumidor està d’enhorabona este 2024 perquè la marca posa tres nous productes al mercat. Ruth Mateu, responsable de producció de Priorat Lab, explica que en ve un de blanc i dos de negres. Un blanc reserva, que surt ara després d’una llarga criança de quatre anys i que se suma a la gamma de les Estrelles, i dos negres. Un d’ells, amb base de vermut i molt pensat per a cocteleria, amb més graduació alcohòlica i molta estructura, “un dolç amb ànima d’amontillado”, descriu Mateu. I el Dos Déus November Fardatxo, que és un vermut dolç concebut com a digestiu, per arrodonir el final d’un bon àpat. “El vermut portat a digestiu”, conclou la responsable de producció de l’empresa.

El Dos Déus Origins Negre està elaborat amb raïm català i la suma de 40 botànics naturals, entre herbes i espècies, que inclouen fusta de sàndal, àloe vera i gingebre. És un vermut “complex i sofisticat”, descriuen els elaboradors, que fa criança en botes de Xerès i Priorat durant sis mesos, i després es barregen. El deu d’aquest vermut -i així ho confirma l’etiqueta-, Atenea, deessa de la saviesa i la guerra.
