El dia no ha condicionat el context. Era dimarts i 13, però la jornada d’avaluació dels escumosos rosats del concurs Barcelona Rosé ha estat plàcida i s’han pogut tastar sense incidències tots i cadascun dels productes que enguany competeixen en la quarta edició del certamen. Ha estat a la seu que Euroselecció té a Barcelona, WITO, i ha reunit una vintena de professionals davant tastos fets completament a cegues, on només podien veure la paleta de colors derivats del rosa, des dels més pàl·lids, als més vermells, i com n’estaven, d’integrades, les bombolles.

La valoració que en fan els tastadors ha estat, en general, molt bona. No tots hi coincidien, però una gran majoria ha subratllat que enguany s’ha notat un salt qualitatiu pel que fa al global dels productes avaluats. “Definiria la sessió amb la paraula qualitat“, apuntava el sommelier i comunicador Demos Bertran, qui seguia assenyalant que “els vins escumosos rosats actuals són cada cop més elegants“. “L’evolució dels escumosos rosats -participants- ha evolucionat positivament en els últims anys, especialment els ancestrals”, s’hi afegia l’enòloga i membre del Panel de Tast de l’INCAVI, Marisa Díaz.
De fet, demanats sobre quina ha estat la categoria que més els ha sorprès, repeteixen bàsicament en dues: els ancestrals i les llargues criances. “Els ancestrals són divertits, fàcils, amb aromes molt afruitades i un toc dolcenc”, descriu la sommelier Anna Casabona, vins, dirà que poden ser porta d’entrada per al públic jove “una manera que s’apropin al món del vi”, comparteix. I pel que fa a les llargues criances, bonances respecte a la bona evolució de productes superats uns quants mesos en ampolla, “són els que més m’han agradat”, apunta el sommelier Enric Català, “són vins més intel·lectuals“, rebla Casabona.

Vins d’artista
Els vins rosats, en general, i els escumosos rosats en particular, s’han percebut durant anys com els germans petits de les altres tipologies de vins. Però sembla que aquesta és una realitat que va canviant. “Els cellers tenen cada cop una major consciència de com elaboren els escumosos rosats”, i com a resultat, dirà Demos Bertran, trobem “vins més seductors, vins d’artista“, afegirà, “per la seva complexitat, i perquè s’han de treballar molt”. El comunicador en ressalta l’evolució positiva dels últims anys, coincidint també amb la incorporació de joves enòlegs, i també introdueix un nou concepte, quan parla que són productes gastronòmics. “És un vi perfecte per acompanyar els aperitius, una bona manera de trencar el gel de qualsevol trobada al voltant d’una taula”, afegirà Marisa Díaz.
Curiosament, diverses persones que es mouen en àmbit de la distribució o comercialització insisteixen en el fet que potser d’entrada poder no eren vins molt demandats, però que la tendència estaria canviant. Ho comparteix, per exemple, Enric Santisteban, qui apunta que des de la Taverna del Vinseum on treballa pot servir tranquil·lament un 40% d’escumosos rosats davant el 60% de blancs. “El rosat s’està posant de moda, abans era molt difícil trobar bombolles rosades a les copes, però ara la sensació és diferent, sembla que cada cop són més tendència“, afegeix Casabona.
De fet, com a conclusió general, una dada a tenir en compte. “Potser d’entrada costa que la gent triï un escumós rosat, però quan ho fan, repeteixen“, remata Demos Bertran, “quan els tasten, agraden“, clou Marisa Díaz.
Els resultats de la quarta edició dels Barcelona Rosé es donaran a conèixer el dijous 29 de febrer a les 19:30 h en un acte al Palau Robert de Barcelona.