VadeVi
Premis Vinari 2024: El millor vi, del Priorat, el millor escumós, Corpinnat
  • CA

El Teatre Casal de Vilafranca del Penedès ha desplegat la catifa vermella aquest divendres 4 d’octubre per a donar la benvinguda al mig miler d’assistents a la 12a Gala dels Premis Vinari i donar a conèixer els resultats de la present edició del concurs els vins catalans.

En un acte que ha conduït l’il·lusionista Mag Lari enmig d’un ambient distès i amb bona dosi d’humor, s’ha desvetllat el palmarès de l’any, amb les medalles de plata, or i gran or de les diverses categories -que es corresponen amb diferents tipologies de producte-, així com els premis especials que, un any més, han volgut destacar una vida dedicada al vi, el millor celler, bones pràctiques en ecologia, la millor etiqueta, així com projectes innovadors i que treballen per a recuperar pràctiques tradicionals i històriques al país.

Entre els guardonats, menció especial per als dos grans premis de la nit: els que reconeixen el millor vi tranquil i el millor vi escumós, i que enguany han recaigut en un negre del Priorat i en un Corpinnat del Penedès.

Ampolla de l’Ànima de Cal Pagès

Ànima de Cal Pagès 2019 del Celler l’Antic Magatzem (DOQ Priorat)

El millor vi català dels Vinari 2024 ha destacat per sobre la resta de productes que competien a concurs obtenint la màxima puntuació absoluta. L’Ànima de Cal Pagès 2019 és un vi negre de carinyena nascut en vinyes centenàries en coster del paratge de Les Sentius, sobre sòls de llicorella. L’elabora el celler l’Antic Magatzem i ho fa sota l’empara de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat. De fet, és el primer vi que va fer aquest projecte vitivinícola, alhora que “el més exclusiu, el de menys producció i el de més alt valor tant emocional com econòmic”, en paraules de la propietat. Un producte que surt al mercat després de passar 12 mesos en bota nova de roure francès i que et pot trobar per uns 45 euros l’ampolla. “Dins aquesta ampolla hi bateguen los nostres orígens“, descriuran.

Ampolla del Reserva Familiar de Sabaté i Coca

Reserva Familiar 2014 de Sabaté i Coca (Corpinnat)

Aquest Corpinnat ha obtingut la màxima puntuació entre els vins escumosos dels Vinari 2024. Es tracta d’un monovarietal de xarel·lo, collit en vinyes molt velles de la finca Terroja de la propietat, Sabaté i Coca. Una part del vi base fermenta en bota de castanyer. Té una criança mínima en ampolla, abans de sortir al mercat, de 90 mesos i surt en una producció petita que supera de poc les sis mil ampolles. Val a dir que malgrat que no es tracta del mateix producte, el celler repeteix amb aquest reconeixement, ja que fa un parell d’edicions també s’enduia el màxim reconeixement entre els vins amb bombolles amb el Josep Coca 2015.

Copa de vi blanc
Copa de vi blanc | Foto: vintagecellars

Cava, Penedès i Terra Alta, al podi de les DO més premiades

Pel que fa a la resta de medaller, s’han repartit diverses medalles d’or i plata, així com grans ors a diversos productes elaborats de punta a punta del país. Hi ha hagut premis a vins repartits en catorze categories, entre blancs, rosats, negre i escumosos joves, a vins brisats, a blancs i negres amb distintes criances, a vins escumosos que surten al mercat després d’uns quants mesos de repòs i als millors vins dolços, rancis o de postres. D’entre els premiats, destaca en primera posició quant a nombre de medalles -vora el centenar- la DO Cava, que segueix capitalitzant la major part dels guardons de les categories d’escumosos, seguida de la DO Penedès i la DO Terra Alta, totes dues amb una trentena de medalles cadascuna.

Si destaquem els territoris on se’n van els grans ors, és a dir, el vi millor puntuat de cada categoria, hi ha cinc medalles per la DO Cava, dues per a la DOQ Priorat i DO Penedès i una per a Corpinnat, la DO Conca, DO Tarragona, DO Montsant i DO Terra Alta. Les repassem.

DO Cava:

  • Millor Escumós Rosat Jove: Roger Goulart Brut Rosé Millésimé 2022, de Caves Roger Goulart
  • Millor Escumós Rosat Reserva: Cava Reserva de la Propietat Rosé 2017, de Caves Oriol Rossell
  • Millor Escumós Blanc Jove: Adernats Jove Eco Guarda 2022, d’Adernats Vinícola de Nulles
  • Millor Escumós Blanc Reserva: Miquel Pons Brut Nature Reserva 2021, de Caves Miquel Pons
  • Millor Escumós Blanc Gran Reserva: Duran 5V Gran Reserva 2019, de Caves Ramon Canals Canals 

DOQ Priorat:

  • Millor Negre amb Criança: Clos Abella 2020, del Celler Marco Abella
  • Millor Negre de Guarda: Ànima de Cal Pagès 2019, del Celler l’Antic Magatzem

DO Penedès:

  • Millor Blanc Jove: Nat 1917 Chardonnay – Muscat 2023, de Cellers Domenys
  • Millor Vi Brisat: El Bosc Negre 2021, d’Albet i Noya

Corpinnat:

  • Millor Escumós de Llargues Criances: Sabaté i Coca Reserva Familiar 2014, Sabaté i Coca (Corpinnat)

DO Conca de Barberà

  • Millor Negre Jove: Carles Andreu 12@ 2023, del Celler Carles Andreu

DO Montsant:

  • Millor Vi Rosat: Coca i Fitó Rosat 2022, del celler Coca i Fitó

DO Tarragona:

  • Millor Blanc amb Criança: Jujol 2022, del Celler Vives Ambròs

DO Terra Alta:

  • Millor Vi Dolç, Ranci o de Postres: Coca i Fitó Ambre 2021, del celler Coca i Fitó
Tractorada de raïm al davant d’instal·lacions de Castell d’Or | Castell d’Or

Els Premis Vinari especials

Premi Vinari al Millor Celler: Castell d’Or

És un premi que recau en el mateix projecte per segon any consecutiu. Castell d’Or s’enduu set medalles de la 12a edició del concurs. Recordem que aquest reconeixement recau en aquell projecte que suma el nombre més gran de medalles en el còmput general del certamen. D’aquestes set medalles, quatre són d’or i tres de plata.

Les quatre medalles d’or han estat per a:

  • Castell d’Or Xarel·lo 2023 (DO Penedès), en la categoria de blancs joves.
  • Cabaret Cava Brut Nature Reserva Imperial 2021 (DO Cava), en la categoria escumosos blancs reserva
  • Cossetània Cava Brut Reserva 2021 (DO Cava), en la categoria escumosos blancs reserva
  • Castell d’Or Cava Brut Nature Gran Reserva 2019 (DO Cava), en la categoria d’escumosos gran reserva

Les tres medalles de plata han reconegut:

  • Cabaret Cava Brut Nature 2022 (DO Cava), categoria escumosos blancs joves
  • Castell d’Or Cava Brut Orgànic 2022 (DO Cava), categoria escumosos blancs joves
  • Castell d’Or Cava Brut Imperial Reserva 2021 (DO Cava), categoria escumosos blancs reserva.
Agustí Torner, a l’exterior de la nova nau de la boteria | Foto: Assís Suriol

Premi Vinari Euroselecció Riedel a la Trajectòria Professional

Agustí Torner Samper (Vilafranca del Penedès, 1951) és un dels últims boters d’ofici de Catalunya. I ara, fa uns quants mesos que es va jubilar després de dedicar tota la vida a la Boteria Torner, des d’on donava continuïtat a un llarg llegat familiar que té els orígens a primers del segle XVIII. 

Vinerel·les és el projecte més personal de Joan Arrufí | Foto: Altavins Viticultors

Premi Vinari Gràfiques Varias a la Millor Etiqueta

Vinerel·les és el projecte més personal del propietari del celler Altavins Viticultors Joan Arrufí. Es tracta d’una col·lecció de cinc vins monovarietals que neixen de vinyes velles de la propietat: Garnatxa Peluda, Brisat Garnatxa Blanca, Carinyena, Garnatxa Blanca i Macabeu. Tot plegat, expliquen els impulsors, amb l’objectiu d’explicar la tipicitat de cada terrer, varietat, clima i alçada.

Les quatre famílies fundadores de Vins el Cep | Web

Premi Vinari Nissan al Millor Projecte Ecològic

Enguany, aquest reconeixement es queda al Penedès i recau en un projecte que sempre ha prioritzat aquest tipus de pràctiques. Vins el Cep, que s’autodefineix com un “celler sostenible, responsable i eficient“, actua posant per davant la cura pel medi ambient i una gestió eficient dels recursos, com l’aigua, els residus o l’energia.

Plantacions de vinya a Torre Lluvià | Foto: Ampans

Premi Vinari AGBAR a la Millor Iniciativa de Recuperació de Vinya

El projecte de recuperació de varietats autòctones de vinya de la Torre Lluvià té els orígens l’any 2018 i neix fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament de Manresa, la fundació AMPANS, Collbaix i el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages, que compta amb el suport de l’INCAVI. Tot plegat, amb l’objectiu de recuperar varietats tradicionals del territori bagenc i convertir els terrenys de la Torre Lluvià en un camp experimental per poder estudiar noves tècniques de cultiu i vinificació.

La nova tècnica intenta afrontar la sequera que fa anys acumula el camp català | Foto: Llopart

Premi Vinari Banc de Sabadell a la Iniciativa Més Innovadora

 El celler Llopart, a través del seu viticultor i cap de producció Pere Llopart, va introduir a les seves finques una tècnica innovadora, que han anomenat de l’empapat, i que, a través d’uns clots dibuixats amb el llaurat de les finques, ha de permetre retenir l’aigua i canalitzar-la cap on ara mateix és més necessària que mai: la pròpia planta i les seves arrels.

Premis Vinari dels vins catalans: 12 anys i sumant

Els Premis Vinari, organitzats per Vadevi, han celebrat enguany la 12a edició i ho han fet amb la col·laboració de diverses entitats i empreses públiques i provades de dins i fora del sector. Compta amb el patrocini principal de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, el patrocini del tast final de l’Ajuntament de Rubí, i el suport de l’Ajuntament de Sant Sadurní, INCAVI i Generalitat de Catalunya, Euroselecció Riedel, Banc Sabadell, Gràfiques Varias, Petit Celler, AGBAR, Nissan, Petrolis Independents, i el suport de Bodegas Rosàs, Escola d’Enoturisme de Catalunya, Bonpreu i Esclat, Prosuber 2000 i Pulltex.  

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa