El projecte de recuperació de varietats autòctones de vinya de la Torre Lluvià té els orígens l’any 2018 i neix fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament de Manresa, la fundació AMPANS, Collbaix i el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages, que compta amb el suport de l’INCAVI. L’objectiu de l’acord era recuperar varietats tradicionals del territori bagenc i convertir els terrenys de la Torre Lluvià en un camp experimental que permetés estudiar noves tècniques de cultiu i vinificació. D’aquesta manera, els cellers elaboradors podrien obtenir noves bases de fusta i elaborar nous vins amb varietats pròpies i singulars.
Tot el treball que fet al llarg de tot aquest temps, durant el qual, per cert, s’ha vist alguna verema i s’ha pogut avançar en la identificació i estudi d’algunes varietats, són ara motiu de reconeixement amb aquest Premi Vinari AGBAR al projecte de recuperació de vinya que s’ha lliurat als impulsors del projecte aquest divendres 4 d’octubre el marc de la gala de lliurament de guardons del concurs de vins catalans.

El Bages, un territori amb llarga tradició de vinya
L’Ajuntament de Manresa va cedir el terreny a AMPANS, responsable del cultiu i la vinificació, i a la DO Pla de Bages, que és la responsable de coordinar el projecte i fer-ne l’assessoria amb el suport de l’INCAVI. L’acord inicial va preveure que la plantació es fes en dues fases: una primera, l’any 2018, en què es van plantar ametllers, oliveres i una part de vinya a la part nord-est de la finca, i una segona l’any 2019, en què es va plantar vinya al sector sud-est dels terrenys.
La DO Pla de Bages té identificades més de 25 varietats autòctones, no totes exclusives del Bages (endèmiques). Aquestes varietats s’han trobat en vinyes antigues o bé enmig del bosc en indrets que abans havia ocupat aquest cultiu. Aquesta riquesa varietal és conseqüència del fet que fa 150 anys el Bages estava cobert de vinya, de fet, en aquelles dates s’hi va comptabilitzar més de 28.000 ha de vinya. Entre les varietats que es vol recuperar hi són el turbat, pensare, malvasia manresana o el negrelló. Cal tenir en compte que hi ha varietats de les quals es conserven molt pocs ceps i, per tant, el temps necessari per aconseguir una plantació gran és força lent.
