La primera vegada que van presentar el Marta Passió Reserva 2012 als Premis Vinari dels vins, l’any 2015, es van endur doble premi, un or en la categoria dels escumosos rosats i el reconeixement a millor cava de l’edició. Uns quants anys més tard, la història es repeteix, i el primer cop que presenten el Duran Rosé Gran Reserva 2017 als Barcelona Rosé, marxen també carregats amb doble guardó, el de millor escumós rosat de més de 30 mesos de criança i el de millor producte del certamen. “Encara no m’ho crec, estic molt content“, comparteix amb Vadevi Ramon Canals, poques hores després de conèixer els resultats del concurs.
Casualitat o no, l’actual CEO de les caves, ubicades a Castellví de Rosanes, al Baix Llobregat, no pot estar més satisfet. Confessa que just abans d’arribar a la gala de lliurament dels guardons compartia el desig amb el seu distribuïdor de poder endur-se alguna medalla amb el Duran. “A Catalunya se’ns coneix sobretot per la gamma dels Marta -que és el nom de la germana-, els grans reserva sempre ens han costat més, i normalment en les altes gammes el consumidor és molt marquista“, reflexiona. En l’actualitat, explica l’enòleg i farmacèutic, tenen presència en botigues especialitzades. El repte està en la restauració. I en això, “aquest premi pot ser de molta ajuda”, reflexiona l’enòleg.
De fet, aquestes primeres hores després de rebre del premi han estat força profitoses, ja que han entrat unes quantes comandes. “És el producte que vam regalar als nostres clients per Nadal, recorda Ramon Canals, i ja havíem tingut molt bon feedback, fins i tot, d’algun professional del sector”. El secret, dirà, podria estar en “la reformulació del cupatge i del perfil del vi“, que tot just s’estrena en l’anyada 2017. Sense entrar al detall dels canvis, l’enòleg sí que parla d’una certa variació en el cupatge de les varietats, i d’un treball en roure abans de treure el vi al mercat superat els 48 mesos de criança.

Un enòleg viatjat que ara torna a casa
Ramon Canals té 43 anys i una llarga experiència en el sector del vi. Ve d’una família vitícola, i va sumant la saviesa dels avis i el pare amb l’aprenentatge que ha anat obtenint des de diversos punts de la geografia mundial. Poca broma, que va ser enòleg talent de Möet Hennessy, superant a més de dos-cents candidats i això el va portar a viatjar arreu, a treballar i fer veremes a Califòrnia, a Austràlia i Nova Zelanda.
Ara, de tornada a casa, reconnecta amb força el projecte familiar que, amb ell i la germana, ja suma la tercera generació. I ho fa, amb la mirada posada en trobar aquest espai al mercat de les llargues criances. “Els Marta els treballem moltíssim, ara, volem donar més volada als Duran“, del qual en fan poca producció, unes 3.500 ampolles. “És ecològic, té certificació vegana”, puntualitza. I a més a més, diu en referència al nom, “és un homenatge a l’àvia, era el seu cognom“, diu recordant la mare de sa mare.
El premi, confessa, els dona més confiança en el producte i en aconseguir aquest posicionament. “Ens diuen que som el millor després d’un tast a cegues i fet per alguns dels millors professionals de la sommelieria actual”, diu citant alguns noms del jurat de l’edició, com Toni Albiol (millor sommelier de Catalunya 2023), Anna Casabona (segona millor sommelier de 2024) i Xavi Roig, millor mestre de vins escumosos de l’any passat.

Els Barcelona Rosé, quarta edició
El concurs Barcelona Rosé ha celebrat la seva quarta edició aquest mes 2024. Ha vist competir prop d’un centenar de vins escumosos rosats de diverses regions productores del món, i ho ha fet, amb l’objectiu, un any més, de visibilitzar la producció de bombolles rosades i fer-ne prescripció. Podeu recuperar el llistat de tots els guanyadors a través d’aquest enllaç.