Enguany els Premis Vinari dels vermuts catalans celebren deu anys. Una dècada en la qual hi ha hagut constants sorpreses pel que fa a la diversitat de productes que actualment s’elaboren de punta a punta del país, però no només és tradició a Catalunya. De fet, coincidint amb l’efemèride el certamen ha volgut fer un pas més i obrir les portes a vermuts de les Illes Balears, on la febre vermutera també està en alça, tant pel que fa a la producció com al consum.
D’aquesta manera, de la mà del digital del Grup Món Balears Vadevi, es premiarà el producte fet a Mallorca, Menorca, Eivissa o Formentera que hagi obtingut la màxima puntuació en el marc del tast a cegues que s’organitza per a decidir les medalles i podis dels Vinari de vermuts 2024. La jornada d’avaluació tindrà lloc el divendres 1 de març a Reus, i comptarà amb un panell de tast professional vinculat bàsicament al món de la sommelieria i la distribució.

A les Balears, una tradició de moda i a l’alça
Cada cop és més habitual trobar a les cartes dels bars o restaurants de les Balears vermuts fets a Mallorca, Menorca, Eivissa o Formentera. Hi ha oferta, i també demanda, fins i tot hi ha qui considera que és la beguda de moda, i un dels sectors amb més llarg camí per explorar. Sigui com sigui, hi ha marques locals que s’aventuren a embotellar vermut blanc, negre o fins i tot, reserva, i segons comparteixen amb Vadevi, la realitat és que té sortida i agrada. La tradició vermutera cada cop va agafant més força, i per això els Vinari vol donar un espai i esdevenir un altaveu d’un sector emergent i amb moltes coses per a explicar.
Si bé la jornada de tast de tots els vermuts que enguany competeixen als Vinari serà el divendres 1 de març, com dèiem fa unes línies, l’acte de lliurament dels guardons es farà el dijous 14 de març i donarà a conèixer els millors productes catalans de les categories blanc, negre, reserva i altres estils, i sabrem quina és la producció balear que ha agradat més al jurat de l’edició.