Recordo perfectament quan l’any 2021, en el decurs d’una visita al celler Albet i Noya, arribats a unes parcel·les de vinya de xarel·lo situades a les Muntanyes d’Ordal, rodejades de boscos que creaven un amfiteatre natural, a 385 metres sobre el nivell del mar i orientades al sud, l’estimada Núria Martí ens va explicar que d’aquell indret anomenat el Corral Cremat, el Josep Maria Albet havia decidit fer-ne un escumós per a celebrar la seva pròxima jubilació. Havia triat aquell indret per ser un terreny molt calcari, poc profund i de baixa insolació, la qual cosa dona una maduració del raïm molt lenta i una acidesa elevada, tot plegat molt idoni per fer escumosos de llarga criança.
Enmig de bromes i comentaris, va treure d’una nevera portàtil una ampolla, en aquell moment sense etiqueta ni cap altre element de packaging, i ens va servir unes copes de l’escumós que contenia. Mentre el tastàvem i ens explicava que el nom d’aquella finca provenia de l’incendi que va tenir lloc el 1948 al corral de l’antic mas del Maset de Dalt, ubicat al capdamunt de la vall i deshabitat des de 1930, l’expressió de les nostres cares anava mostrant cada cop un posat més plaent.
Estàvem tastant una de les ampolles de la primera anyada del Corral Cremat, la 2011, un escumós Clàssic Penedès que el Josep Maria Albet havia decidit crear just deu anys abans que l’estiguéssim gaudint. Aquell dia el vàrem descobrir i el vàrem gaudir, però no ens van deixar que publiquéssim res d’ell. Internament, sabíem que aquell escumós arribaria molt lluny, tan lluny que en l’edició del 2023 dels Premis Vinari, la segona anyada del Corral Cremat, la 2012, va ser proclamada com el Millor Vi Escumós de Catalunya. El Corral Cremat 2012 és un escumós elaborat al 100% amb raïms de xarel·lo provinents d’aquestes parcel·les i un cop feta la segona fermentació a l’ampolla se li ha donat una criança en rima de 10 anys. És un escumós de tipus brut, amb un sucre residual de 2,9 gr/l.

Notes de tast
Tastat amb una copa Riedel Veritas Champagne, presenta a la vista un bonic color groc daurat amb reflexos verdosos. El carbònic, és efímer i de mida molt petita. Un conjunt d’aromes provinents de la seva llarga criança, on hi sobresurten les clàssiques aromes de brioxeria i llevats, donen la benvinguda en acostar la copa al nas. De seguida s’hi sumen les aromes de melmelada de fruites d’estiu, de préssec, acompanyades de notes de flors seques i balsàmiques, de sotabosc mediterrani.
L’entrada en boca és voluminosa, amb un carbònic encara present que acarona la llengua mentre es va fonent, deixant una textura cremosa que es combina amb la frescor que li aporta una acidesa ben viva, testimoni de la vida que encara li queda per davant. És aquesta acidesa la que guia l’escumós en el seu pas de boca, sedós i refrescant, on s’emfatitzen les aromes que hi trobàvem en nas, la confitura de préssec, ara en primer terme i en segon pla les notes terciàries de la llarga criança. En arribar al final de boca mostra unes delicades notes amargoses que juntament amb el punt amable del seu caràcter brut el fan molt i molt llaminer. Per via retronasal arriben les notes balsàmiques, de sotabosc mediterrani.
Un escumós intens, complex i extraordinari que farà les delícies dels amants dels escumosos de llargues criances. Molt versàtil gastronòmicament, té capacitat per acompanyar amb solvència els plats més tradicionals de la cuina catalana, com tota mena de rostits i guisats d’aus i vedella, però també és sublim amb peixos i sobretot amb mariscs, especialment les ostres.
Corral Cremat 2012: la fitxa
- Albet i Noya (Sant Pau d’Ordal, Clàssic Penedès)
- 100% xarel.lo
- Mínim de 120 mesos de criança en rima.
- 12,5% vol.
- Producció de 2.000 ampolles.
- PVP aprox.: 59 euros.