VadeVi
Garnatxa EG 2021, una joia del Priorat més discret i compromès

El poble de Gratallops està situat geogràficament al bell mig de l’anomenat Priorat històric, que també és el gran epicentre vinícola de la denominació d’origen qualificada. En aquest municipi de poc més de dos-cents habitants s’hi troben gairebé tots els cellers dels Cinc Magnífics, sobrenom amb què es coneixen popularment els elaboradors que van arribar al Priorat a principis dels anys 80 del segle XX, i van acabar revolucionant la història de la comarca. Però a Gratallops hi ha vida més enllà d’aquests pioners i s’hi troben altres cellers, sovint desconeguts pel gran públic, que també tenen el goig de poder elaborar els seus vins amb raïms conreats en aquest territori privilegiat.

Façana exterior del celler Cesca Vicent | Foto: web del celler

Garnatxes de Mas d’en Corral

Un d’aquests petits cellers familiars de Gratallops és el celler Cesca Vicent. Aquest celler creat l’any 2000 elabora els seus vins, tots ells ecològics, amb els raïms provinents de les prop d’onze hectàrees de vinya que disposen. Les primeres vinificacions del celler les va fer l’enòleg Emili Esteve. Amb les garnatxes provinents de les vinyes del Mas d’en Corral, una finca certificada ecològica, de forts pendents domats amb terrasses, orientada al sud-est i caracteritzada pels seus baixos rendiments, elaboren un dels seus vins més icònics, la Garnatxa EG.

A Gratallops la collita del 2021, com a la resta de la comarca, va ser de molt bona qualitat, marcada per les importants nevades que va portar la borrasca Filomena al mes de gener, per una primavera amb normalitat climàtica i un estiu sec, assolellat i calorós, amb pluges a finals d’agost i principis de setembre. Al celler Cesca Vicent van fer la verema manual i després de fer una maceració del most curta amb les pells en fred, es va fermentar en dipòsits d’acer inoxidable a temperatura controlada i posteriorment se li va donar al vi una criança de 12 mesos en botes de roure francès de 300 l.

Notes de tast

Servit a la copa, en aquest cas una Riedel Performance Syrah, el vi presenta un bonic color vermell robí amb ribet grana, de capa mitjana alta. Net i brillant. Deixa una abundant llàgrima a la copa, densa i d’evolució lenta.

Les primeres aromes despunten una tipicitat que transporta directament a la varietat i a un estil d’elaboració clàssic. Les notes lleugerament torrades i les espècies dolces, en especial de vainilla fan de teloneres de les aromes afruitades, dominades per les fruites vermelles, totes elles prou madures i ben acompanyades de records cítrics, de pell de taronja i d’aromes balsàmiques d’herbes remeieres.

En boca té una entrada voluminosa, de tacte càlid tot i que transmet una molt bona frescor, fruit del treball d’una acidesa viva i ben present que es manifesta més a través de la seva acció a la boca que per la percepció. El pas de boca és sedós, mostrant uns tanins rodons, madurs i ben polits. Mostra certa corpulència, però de manera delicada i elegant. Les aromes afruitades i balsàmiques flirtegen entre elles en tot el recorregut del vi, fent-lo molt expressiu i formant un conjunt sensorial molt ben tensionat per l’acidesa que treballa de valent en un segon pla i que l’alleugereix, sense fer-li perdre personalitat. Final llarg i persistent.

És un vi molt versàtil gastronòmicament, mostrant-se especialment solvent amb les brases, sobretot amb les carns de vedella siguin de la raça que siguin. Les costelles de vedella de 30-45-60 dies de maduració, en formats grans, que superin el quilo, formaran un conjunt exquisit amb aquesta garnatxa, que trobarà de seguida la millor manera de relacionar-s’hi. També és excel·lent acompanyant arrossos de muntanya, sobretot si porten carn d’aus salvatges.

Aquest vi forma part de l’exclusiva col·lecció de vins que valen molt més del que costen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa