VadeVi
Primitiu de Bellmunt 2019, Priorat essencial

Una de les sensacions que més emocionen d’un vi és que en olorar-lo et transporti directament a les essències del territori on han crescut i madurat els raïms amb els quals ha estat elaborat. I això és el que succeeix quan a la copa hi ha el Primitiu de Bellmunt, un vi que guarda totes les essències del Priorat més pur, d’aquell que tan bones estones de gaudi ens ha donat i que per part d’una bona colla de cellers sembla que hi hagi pressa per enviar-lo a la paperera de la història.

Vinyes centenàries de la finca d’El Grinyó | Foto: Celler Bartolomé

Garnatxes i carinyenes centenàries

El Primitiu de Bellmunt neix del bon saber fer del celler Bartolomé de Bellmunt del Priorat el que va ser, a mitjan segle XX, el poble miner més important de la comarca. Aquest municipi està situat al sud del Priorat, lleugerament cap a ponent i migdia i delimitat al nord i nord-oest pel riu Siurana. Dels costers amb sòls de llicorella, coneguts amb els noms d’El Grinyó i Els Molins, en surten les garnatxes i les carinyenes centenàries, de les que en té cura el viticultor Antonio Rodríguez i amb les que, a parts iguals, s’elabora aquest vi. Al celler, sota la batuta de l’enòleg David Garcia, es vinifica i se li dona una criança de 12 mesos en botes de roure francès noves de torrat mitjà. De la collita 2019 n’hi ha un total de 2.846 ampolles.

La collita del 2019 a Bellmunt va estar condicionada, d’una banda, per l’escassetat de pluges, i tot i que al mes d’octubre hi van caure fortes precipitacions, la pluja caiguda es va situar per sota de la mitjana dels cinc anys anteriors. I, d’altra banda, per l’esclat d’una onada de calor a finals del mes de juny. Tot plegat va provocar una reducció de la collita, tot i que va ser de molt bona qualitat.

Notes de tast

Servit a la copa, en aquest cas una Zalto Bordeaux, l’ampolla 2.352 de 2.846, presenta un color vermell cirera picota, de capa alta, net i brillant. Deixa una llàgrima densa, d’evolució lenta.

En nas és fragant i ens ofereix d’entrada unes aromes delicades de torrats, cacau i caramel, i d’espècies dolces, vainilla, provinents de la seva criança. De seguida afloren notes afruitades, tant de fruites vermelles com de negres, ben madures, formant-se un conjunt harmònic entre totes elles al mateix temps que s’hi van afegint noves notes especiades, de farigola i clau, i alguns records balsàmics, tot sobre un fons de marcada mineralitat. El bouquet final és un perfecte equilibri de la complexitat, on cada aroma ocupa el seu lloc, esdevenint molt elegant i seductor. És un vi que es gaudeix molt d’anar-lo olorant i apreciant la seva evolució.

L’entrada en boca és càlida i voluminosa. Mostra una textura sensacional. L’acidesa, present però gairebé només perceptible a nivell de l’estimulació de la llengua, s’esmerça a equilibrar l’alcohol aconseguint una frescor exquisida i fa de fil conductor del vi a través d’un pas de boca sedós, marcat per uns tanins ben polits, rodons i madurs i un conjunt gustatiu on de bell nou les fruites ben madures fan tàndem amb les notes, molt ben integrades, de la criança. Ben estructurat, és molt llarg i persistent. Un vi de traca i mocador, que encara té recorregut per davant.

No cal decantar-lo, però sí que és molt aconsellable obrir-lo un parell d’hores abans de gaudir-lo. És un vi que acompanyarà amb solvència les carns més potents, sobretot les de caça major, especialment en civet o rostides, però també les de vaca i vedella madurades, tant fetes a les graelles com rostides. També constitueix un excel·lent parella de ball per totes les elaboracions d’aus cuinades amb salses. 

Primitiu de Bellmunt 2019

  • Celler Bartolomé (Bellmunt del Priorat)
  • DOQ Priorat
  • 50% carinyena negra, 50% garnatxa negra
  • 12 mesos de criança en botes noves de roure francès
  • PVP aprox: 35 euros

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa