Torna Arrels del Vi, i ho fa per a celebrar la 16a edició d’aquesta fira vitivinícola empordanesa que enguany omplirà de vi Sant Martí d’Empúries, l’Escala, els dies 18 i 19 de maig. La cita comptarà amb el suport de 30 cellers -29 del territori i un convidat del Rosselló-, un racó de formatges i més expositors que mai, segons ha compartit l’organització en un comunicat. Durant els dies de festa es podran tastar un centenar de referències de la DO Empordà, així com conèixer els propietaris i enòlegs dels cellers del territori i comprar-los producte a preu de celler, amb 5 euros de descompte en la compra de la primera ampolla. Les entrades a Arrels del Vi es poden comprar anticipadament a través de la pàgina web de l’esdeveniment.
Organitzada per Dominic Abernethy i per Tess Oriol i Carlos Krauel de TOCK Projects, aquesta fira ha valgut per als organitzadors el Premi Lledoner d’Or per la seva tasca de promoció vitivinícola al territori de la mà de la DO Empordà.
Arrels del Vi 2024 comptarà amb els següents productors de la DO Empordà: AV Bodeguers, Celler Arché Pagès, Celler Castelló – Murphy, Celler Cooperatiu d’Espolla, Celler Gerisena, Celler Hugas de Batlle, Celler Marià Pagès, Celler Martí Fabra, Celler Mas Romeu, Celler Pujol Cargol Masarac, Empordàlia, Mas Geli, Mas Llunes, Mas Oller, Pere Guardiola, Terra Remota, Vinyes dels Aspres i Vinyes d’Olivardots. Amb ells, compartiran espai altres cellers independents de l’Empordà com Celler Eccocivi, Celler la Gutina, Celler López Schlecht, Celler Rim, Celler Surrealista, Cellers de Madremanya (Follaraïms), JOC de Jordi Oliver Conti, La Natural, Somni d’istiu, Vins de Taller i Vinyes Tortuga. I completarà el llistat el celler convidat de Côte du Roussillon, Clos Cérianne.
Enguany a Arrels del Vi participen les ja tradicionals tapes d’Anxoves de l’Escala M. Sureda. I com a novetat tindrem el Racó de Formatges, que comptarà els següents expositors: Artesans dels Avalls, Formatgeria Le Bolut, Formatges Valls de Camprodon i Pasturabosc. A més, es podrà gaudir de la proposta de degustació d’ostres Ostrens, de l’Oli de Ventalló, de Van-Van La Roulotte, d’Upcycling Bottles, Levid Cosmetics i de Vent de Nord. Per als més petits torna Arrels Kids, taller per a nenes i nens per pintar amb vi dirigit per Tinta i Vi. I el MAC Empúries ofereix enguany per tots els assistents a Arrels del Vi dissabte entrada gratuïta i diumenge entrada 2×1.

Premis Arrels de Vi 2024
A la fira es podran tastar els vins guanyadors dels Premis Arrels del Vi 2024, que ja han rebut el reconeixement a l’Alfolí de la Sal de l’Escala aquest dilluns 6 de maig.
BLANCS
- 1. Vins de Postal – L’Estany2020, Celler Cooperatiu d’Espolla
- 2. Nívia 2022, Mas Llunes
- 3. Surrealista Blanc 2022, Celler Surrealista
ROSATS
- 1. Oriol dels Aspres 2023, Vinyes del Aspres
- 2. Cypsela 2023, Mas Llunes
- 3. Rosat de Gerisena 2023, Celler Gerisena
NEGRES
- 1. S’Alou 2019, Vinyes dels Aspres
- 2. Falguera 2017, Celler Hugas de Batlle
- 3. Masia Carreras 2021, Celler Martí Fabra
DOLÇOS
- 1. Somnis de Gerisena, Garnatxa Roja, Celler Gerisena
- 2. Solera 1931, Garnatxa d’Empordà, Celler Cooperatiu d’Espolla
- 3. Bac de les Ginesteres, Vinyes dels Aspres
INSÒLITS (vins sense DO Empordà)
- 1. La Fàbrega Negre 2022, Somni d’Istiu
- 2. Ca l’Elsa Negre 2018, Celler Eccocivi
- 3. El Missatger, Carinyena Negre 2022, Celler Pujol Cargol Masarac
DESPULLATS (vins sense sulfits afegits)
- 1. Tripolar Dolç 2022, Celler Rim
- 2. L’Efervescent Ancestral 2022, Celler Arché Pagès
- 3. Idò 2019, Celler La Gutina
Els Premis Arrels del Vi 2024 han estat escollits per un panell de sommeliers en un tast a cegues que ha dirigit Rafel Sabadí, sommelier del Uain Bar&Store de l’Escala. Al jurat, Màrius Jordà i Joan Jordà, del Restaurant Empòrium de Castelló d’Empúries; Clara Antúnez, de la Gastronòmica; Toni Gerez, del Castell de Perelada Restaurant; Laura Masramon, Empordà Personal Sommelier; Laura Serrano, organitzadora i col·laboradora d’activitats entorn del vi; Ismael Costa, del Celler del Pont de Girona; Adrià Castells, del Kosa Bistró de Palafrugell; Agnès Gasull, comunicadora de vins de l’Empordà; Jordi Folgado, del Restaurant Origens de L’Escala; Gerard Geli i Pablo Sánchez, del restaurant Vicus de Pals; i Romina Ribera de Glops d’Història.
