Són vins que formen part de la història i tradició vitivinícola de Catalunya, i especialment de la comarca de la Terra Alta. Blancs que es vinifiquen en contacte amb les pells, com si fossin negres, en una pràctica que es considera ancestral i que cada cop atrau més cellers del país, que han decidit recuperar aquest tipus de vinificació i embotellar diverses interpretacions dels anomenats vins brisats.

Ara, aquesta tradició guanya una nova reivindicació a Bot, el municipi terraltí que aquest cap de setmana estrena una fira que permetrà conèixer i sobretot tastar aquesta tipologia de productes. Dissabte 18 de maig a la tarda tindrà lloc la primera Mostra de Vins Brisats, amb la participació de diversos cellers de proximitat provinents principalment de la Terra Alta, però també d’altres municipis del país, que han cregut i apostat per la recuperació dels brisats.
Entre les 18:00 h a 21.00 h, el carrer Nou de Bot s’omplirà d’estands amb nou cellers i divuit referències que els elaboradors serviran i donaran a conèixer en persona. Hi participaran cellers de la comarca com Sant Josep Vins (Bot), Celler de Cal Menescal (Bot), Finca La Despeinada (Bot), Celler Bàrbara Forés (Gandesa), Les Vinyes del Convent (Horta de Sant Joan), Celler Arrelats (Gandesa) i Alimara (Batea), i els elaboradors de l’Alt Camp Vinyes del Tiet Pere (Vilabella) i Celler Sanromà (Vila-rodona).

Cicle Estacions – Primavera
La Mostra de Vins Brisats se celebrarà en el marc del Cicle Estacions – Primavera, amb un programa vinícola, gastronòmic i cultural que del 17 al 20 de maig, portarà teatre, música, degustacions culinàries i tastos de vins i activitats a la natura en aquest municipi de la Terra Alta. Com a complement a la Mostra, hi haurà visites i tastos comentats de vins i olis en molins i cellers del poble, els matins de dissabte, diumenge i dilluns. El detall de les activitats es pot consultar a la pàgina web de Turisme de Bot.
Aquest cicle està previst que se celebri quatre cops a l’any, coincidint amb cada estació, amb una programació pluridisciplinària. Es tracta d’un projecte de la regidoria de promoció turística de l’Ajuntament de Bot, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona i la Marca Turística Terres de l’Ebre i el Consell Comarcal de la Terra Alta, que compta amb la col·laboració de productors locals i de les empreses turístiques del municipi.