L’estiu ja és aquí i els dies llargs ens conviden a sortir i omplir l’agenda d’activitats. Segurament molts dels qui llegiu això ja tindreu decidit el destí de les vacances, però si no és el cas, aquí ve tot un seguit de propostes que us atrauran, sense cap mena de dubte, a descobrir sorpreses amagades a les Terres de Ponent. Com a fil conductor, el vi, paisatges rurals i entorns que conviden a la desconnexió.
La Ruta del Vi de Lleida – DO Costers del Segre aglutina multitud d’iniciatives que combinades permeten promocionar i potenciar un tipus de turisme enològic, sostenible i de qualitat a les comarques de Lleida. La vinculació del territori amb el vi no és una simple anècdota, i ho demostra no tan sols el nombre de cellers, o altrament anomenats “alquimistes que creen vins únics“, una vintena dels quals formen part d’aquesta Ruta, sinó la creixent oferta d’experiències que permeten entrar en contacte amb aquest producte des de múltiples aproximacions.

Àpats entre vinyes amb productes de proximitat
Ens agrada menjar i beure bé. I no ens cal marxar lluny de casa per gaudir d’excel·lents propostes al voltant d’una taula. En el cas que ens ocupa, a les comarques lleidatanes, hi ha diversos projectes vinícoles que paren taula entre vinyes amb una oferta de producte de proximitat. Per anar obrint boca, fem ruta per algunes d’aquestes propostes.
Esmorzars amb vistes i vins
Despertem la gana a Mas Blanch i Jové, amb la seua proposta d’esmorzar de pagès amb un àpat ben complet, que inclou pa, formatges, embotits artesans, tomates de l’hort per sucar, oli verge extra per assaonar, i unes quantes ametlles torrades o garapinyades collides a la mateixa finca familiar. Tot plegat, complementat amb un tast de quatre vins del celler de la Pobla de Cérvoles, que també es podrà visitar un cop finalitzat l’àpat per descobrir una de les joies de la propietat, com és La Vinya dels Artistes. Com a requisit, ser un mínim de dues persones i fer reserva prèvia en uns cinc dies d’antelació.
Si arrenqueu el dia més prop de Vallbona de les Monges, l’esmorzar el podeu demanar a l’equip de L’Olivera, enmig de les vinyes, en aquest cas, de la Vinyeta de Missenyora, una finca de macabeu que es treballa amb criteris ecològics i que dona vida a alguns dels vins més icònics de la cooperativa. En aquest cas, hi haurà un desplegament de productes de la terra, amb presència de vins i olis de la propietat. Finalitzat l’àpat, hi ha també la possibilitat de visitar la col·lecció Vinyes Trobades, una reserva de varietats antigues de raïm que el celler està recuperant juntament amb Slow Food de Lleida.
Banquet entre botes i degustació entre els boscos de Fulleda
El Celler Analec proposa una activitat enogastronòmica a les seues instal·lacions situades al poble de Nalec. El punt de partida, una visita guiada al celler familiar que acabarà, com totes les coses bones, ben entaulats a la sala de botes, on ja espera el banquet: formatge, coques, truita…, tot un desplegament de productes gastronòmics de la Vall de Corb maridats amb els vins i escumosos del celler.
Trenta minuts en cotxe sortint de Nalec, i ens donen la benvinguda des del celler Matallonga. Mans expertes a la cuina permetran a les persones visitants gaudir d’una degustació prèmium de vins del celler i productes de proximitat entre vinyes i un mar de boscos que envolten el municipi de Fullana. Panxa plena, qui no sigui de fer migdiada, podrà aprendre i entendre com la família entén la professió i treballa la vinya.

Ve l’hora de dinar i a Clos Pons paren taula entre vinyes i oliveres, al Mas a la Coma Extremera, del segle XIX, per a servir, primer, el vermut de la casa, i a continuació la famosa cassola de tros, una recepta típica de la gastronomia de Les Garrigues, on no faltarà la cansalada, les costelles de porc, unes llonganisses o els apreciats caragols de Ponent. I a l’hora de fer la digestió, una bona passejada per la finca i els jardins varietals de vinyes i d’oliveres, algunes d’elles, per cert, centenàries.
Compartir unes hores envoltats de natura, flora i fauna, és un dels regals comuns d’aquestes terres lleidatanes, que també des del celler de Lagravera, al Segrià, dinamitzen a través d’un pícnic que es pot fer entre vinyes. Després d’una breu visita per la finca i un tast guiat de quatre vins, cadascú es podrà perdre entre ceps i descobrir què inclou la cistelleta de productes per a fer el pícnic en la intimitat i bona companyia.
L’oferta gastronòmica es complementa també amb la possibilitat de reservar taula al restaurant Castell del Remei, o demanar un menú maridat amb vins de la casa a l’espai de Raimat Natura, sempre sota prèvia reserva per atendre grups o esdeveniments.

Tips, i a dormir
Amb la panxa plena, ara toca descansar. I la Ruta del Vi de Lleida també té una oferta atractiva pel que fa als allotjaments rurals. Dues opcions, una en entorn urbà, i l’altra, rural.
D’una banda, amb vistes a la plaça de Sant Sebastià del Vilosell, hi tenim el Vilosell Wine Hotel, que neix com a resultat d’una restauració amb molt de gust d’una casa de pedra que data de l’any 1931. L’hotel té 3 habitacions dobles amb terrassa i 2 habitacions triples ben equipades, un jardí i una galeria i una sala de jocs. Tots els clients que facin nit a l’hotel, tindran visita guiada al celler de la propietat Tomàs Cusiné, que regalarà fins i tot una experiència de tast de vins gratuït.
La història el recorda com l’antic molí de farina del segle XIV que ara, amb el temps, ha evolucionat cap a casa rural. Mas Fogonussa, situat a Maldà, a la Vall del Corb, és una casa amb capacitat per a 10-12 persones, totalment equipada, que està envoltada per diverses hectàrees de vinya centenària. L’estada permet visitar el molí de l’oli i el celler Petit Duran, propietari de l’estança, on produeixen vins ecològics sota l’empara de la Denominació d’Origen Costers del Segre.
Podeu preparar la vostra ruta, segons us vingui de gust una experiència o altra, mirant amb detall la pàgina web de la Ruta del Vi de Lleida DO Costers del Segre.