La Denominació d’Origen Penedès té marcat com a gran objectiu convertir-se en la primera denominació d’origen ecològica de Catalunya, i probablement d’altres zones productores del mapa vitivinícola mundial. Una fita que pot semblar difícil, encara que només sigui pensant en dimensions i nombre d’hectàrees del territori, però de la qual l’entitat del vi se sent orgullosa de confirmar que hi estan prop i que la pròxima verema tots els raïms que esdevindran vi procediran d’un treball en ecològic.
Mentrestant, hi ha alguns viticultors i viticultores penedesencs que reflexionen sobre la continuïtat d’aquestes pràctiques a les vinyes. “És exagerat el nombre de persones amb què ens trobem que tenen dubtes a seguir cultivant en ecològic“, comparteix amb Vadevi Joan Suriol, responsable de compra de raïm per Masia Vallformosa. “Han perdut molta collita per culpa del míldiu, i estan preocupats”. De fet, fins i tot hi ha una carta signada per diverses entitats representatives d’aquestes veus que s’ha fet arribar a l’administració i en la qual reclamen diversos canvis, entre els quals, dirà Kiko Figueras, del Pla de Manlleu, “que el CCPAE -entitat competent en matèria d’ecologia- autoritzi tractaments excepcionals per garantir que es pugui salvar collites”. “Estem desesperats i amb el pensament d’abandonar la certificació”, afegeix Figueras, perquè “no ens compensa en absolut l’alt cost de producció que tindrem i les pèrdues quantitatives i qualitatives amb el preu que ens paguen els compradors”, subratlla el text.

“La tropicalització del clima complica una agricultura ecològica”
Ho confirmen els mateixos productors. “M’hi vaig posar per convicció fa deu anys, diu la viticultora Marta Puig, però no podem perdre collites cada x temps, ni assimilar que no podem tractar el míldiu, ni assumir els costos que tot plegat suposa”, lamenta. S’hi suma Lluís Coll, tècnic de l’Agrupació de Defensa Varietal del Pla de Manlleu: “Amb el clima mediterrani normal, és fàcil, però aquesta tropicalització del clima complica molt fer agricultura ecològica, i això fa que no siguin un ni dos els professionals de la vinya que s’ho estiguin repensant tornar a fer convencional, sinó força més”.
Susanna Forcada és viticultora de la zona de muntanya del Penedès, entre els municipis de Torrelles de Foix i la Llacuna. I treballa en eco des de l’any 2015. “En aquest temps, hem vist de tot, sent el 2020 un any fatídic per culpa pel míldiu”, reflexiona. I enguany, tornem-hi amb la malaltia “i a fer tractaments, assimilant que tornaríem a perdre part de la collita”. I es pregunta: “És realment el coure un producte realment efectiu contra aquest fong”, diu referint-se al míldiu. “Ens estem gastant tractament, diners, hores i estrès, i el treball en ecològic ens està portant només que insatisfacció, a part que ens costa molts diners”, considerant, a més a més, que “la diferència de preu entre ecològic i convencional tampoc compensa tant”.
Hi està d’acord Puig, qui ja dona per fet que “que els productes que tenim per lluitar contra el míldiu en ecològic no funcionen”, i continua. “No és viable una agricultura ecològica si el CCPAE no permet algun sistèmic per poder utilitzar en moments puntuals, quan sigui absolutament necessari”, conclou.
Cal debat, o hi haurà baixes
“Estem buscant solucions, però no tenim encara res que ens permeti protegir amb les condicions actuals la vinya d’una manera plena en agricultura ecològica. És un problema en aquest moment: cal debat per parlar-ne”, manifesta Coll. “No tindrem més remei que tornar a fer convencional, perquè se’ns acaben les armes, i fa molta pena”. I conclou Puig, “si no trobem la manera, sentint-ho molt, m’hauré de donar de baixa d’ecològic”.

La DO Penedès: “l’ecològic ens dona valor afegit”
“Al juliol no toca míldiu, però ha vingut així i ens ha sorprès als viticultors que treballem en ecològic”, valora per a Vadevi el president de la Denominació d’Origen Penedès. Empatitza amb queixes dels viticultors, i és conscient del malestar creixent entre persones que treballen en eco per aquesta afectació de míldiu. Així i tot, reforça el missatge que la DO Penedès ha de seguir el camí de convertir-se en 100% ecològica en la pròxima campanya de verema. “Comporta riscos, però és un bé per l’entorn i sobretot dona un valor afegit molt important“. I continua. “Si féssim llet, ens mouríem amb una forquilla de marges determinada per litre, però amb el vi tenim moltes més possibilitats perquè el client paga per aquesta singularitat i diferenciació que dona el cultiu en ecològic”. I demana: “Assumim aquests riscos i trobem la manera d’afrontar els canvis, sembla que el clima va cap a la disminució d’aigua, i això hauria de disminuir les amenaces de míldiu”.