La realitat al camp és compromesa, i no és estrany sentir a parlar de les dificultats a l’hora de trobar relleu al camp o de l’abandonament d’algunes finques que no troben ningú que les pugui i vulgui treballar. Coop-era va néixer precisament l’any 2019 per a donar solució a aquesta problemàtica, aportant-hi un component social molt important: com a membres d’Actua, cooperativa d’iniciativa social que treballa principalment amb infants i adolescents vulnerables i en risc d’exclusió, formen i donen oportunitats laborals al camp a joves que surten de centres de menors o pisos tutelats perquè es facin càrrec d’aquelles finques o terrers que ho necessiten.
Christian Buono, un dels coordinadors del projecte juntament amb l’Adrià Ramon, detalla per a Vadevi que treballen unes 12,5 hectàrees entre vinya, horta, olivera i préssecs d’Ordal dins la vegueria del Penedès i que el seu objectiu és poder ser autosuficients per a continuar amb la seua gestió. De fet, anuncia que els actuals excedents de producció, referint-se als productes d’horta, l’oli o els préssecs, els venen a mercats o a botigues de proximitat, i que, de la mà de la Fundació Espigoladors, elaboren i comercialitzen cremes de verdures naturals i confitures. Ara, la novetat és embotellar el fruit que obtenen de les vinyes i fer els seus propis vins.

Quatre vins fets amb les varietats tradicionals del Penedès
Aquest dimecres 10 d’abril s’han presentat al Vinseum de Vilafranca les quatre noves referències amb les quals s’estrenen al mercat vinícola. De mínima intervenció, amb varietats locals (macabeu, xarel·lo i parellada) i fets amb els raïms de vinyes velles i pròpies del projecte, collides de parcel·les que es troben entre els municipis de Subirats i Vilafranca del Penedès pels viticultors i enòlegs locals Ivà Gallego, Joan Rubió i Àngels Margalef (Cal Tiques), Maria Barrena i Josep Tort (Entrevinyes), Anna Galofrè i Raimon Badell (Valldolina).
Les etiquetes de la col·lecció, creades per l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs, en col·laboració amb l’estudi creatiu Ladydissenyadora, es diferencien pel color del fons, però en totes hi apareixen persones que es donen la mà, expliquen, per a “visibilitzar el concepte de cooperació i ajuda a l’hora d’assolir grans reptes”.
Buono explica que n’han fet tirades curtes, d’un miler d’ampolles de cada producte, i que volen fer una venda de proximitat, portant els vins a botigues, restaurants, mercat o fires del territori. Els interessats en obtenir-ne una ampolla, que estiguin atents a partir del 19 d’abril que, d’entrada, en trobaran a Vinseum i Bodega Penedès, de Vilafranca del Penedès, i al Celler Nulles de Barcelona.

“Falta de mà d’obra, però costa inserir persones vulnerables”
Aquesta decisió d’iniciar-se amb els vins se suma a l’objectiu de captar fons per mantenir el projecte actiu, per tancar el cercle i poder fer una economia circular social i solidària. A més a més, i davant una situació especialment difícil per al sector de la pagesia i la viticultura agreujat per la sequera, volen contribuir, dirà Christian Buono, a “reivindicar una feina i uns preus dignes” pel raïm i per qui es dedica a cuidar el paisatge. “És inviable sobreviure si el quilo del raïm es paga a 35 cèntims”, lamenta.
Una queixa a la qual també suma la complicació a la qual s’afronten a l’hora d’inserir persones vulnerables al món laboral. “Falta mà d’obra, hi ha necessitat de relleu al camp, però no és fàcil que puguin trobar un lloc de treball”, comparteix. En aquest moment, explica, estan treballant de manera fixa amb tres persones, dues de Gàmbia i una del Senegal.
200 persones des de 2019
Coop-era va néixer el 2019 en el marc d’un projecte finançat per la Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives del departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. Des de la seva creació i fins al dia d’avui han passat pel projecte una quinzena de persones amb contractes de llarga durada i unes dues–centes més amb contractes de durada determinada segons pics de demanda, especialment durant l’època de verema, poda i pel Mercat del Préssec d’Ordal. Més enllà de l’acompanyament en la inserció dels joves, també ofereixen altres serveis agraris per a donar suport a petits projectes del Penedès.