Deu cellers de Cornudella del Montsant i d’Ulldemolins han decidit fer seu allò de la unió fa la força i constituir-se en una entitat sense ànim de lucre que prendrà per nom Associació Vitivinícola del Montsant Nord. Ho fan amb mirada constructiva per a reivindicar territori i la singularitat de la seua producció vinícola i amb la voluntat de posicionar-se i donar-se a conèixer dins i fora de la regió.

“Aprofitant la zonificació de la Denominació d’Origen Montsant volem potenciar i promocionar qui som i el que fem, que en definitiva és vi“, comparteix amb Vadevi Jaume Giral, propietari del celler Ronadelles i un dels impulsors del moviment. Un producte diferencial, explica, caracteritzat per unes condicions climatològiques i altituds particulars que caracteritzen l’entorn de les finques on produeixen el raïm. “La comarca del Priorat és tota ella una gran pendent, i nosaltres estem ubicats al cim de la costa”, descriu, fent que, per exemple, “les nostres garnatxes, plantades a més de 500 metres, siguin més fresques i amb acideses més marcades” que altres plantades en finques “del sud”.
Giral explica que preveuen constituir-se a primers de juny i que, aleshores endavant, tenen intenció d’organitzar diverses accions conjuntes de formació, de difusió, “entre 3 i 4 per any”. Juntament amb Ronadelles, a l’Associació hi seran la Cooperativa d’Ulldemolins, el Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant, Noguerals, Celler de l’Era, Serra Major, Cingles Blaus, Companyia Vitícola Sileo, Gritelles, i Mas Perinet.
Enclavament privilegiat i àmplia oferta enoturística
“Els nostres municipis es troben al bell mig de dos dels principals atractius de la zona, que de fet són els més visitats de la comarca: la Cartoixa d’Escaladei i Siurana; i qualsevol persona que visiti un d’estos llocs ens té al costat per venir a menjar i fins i tot a dormir, si vol allargar l’estada”. El propietari de Ronadelles posa ara la mirada en l’alta oferta en allotjaments -“hi ha més de 500 llits disponibles”- i en restauració, amb una forquilla que permet triat des d’Estrella Michelin fins a locals per a fer tapes o una pizza.
“Ens trobem en un enclavament privilegiat, i això ens dona un cert avantatge a l’hora de generar una bona i diversa oferta enoturística“, comparteix, que inclou la possibilitat de gaudir de vins de qualitat. “Hem de fer valdre els nostres vins a totes les taules“.
L’estrena: una fira de vins a Cornudella
Aquests deu cellers ja s’han estrenat amb un primer esdeveniment compartit que han celebrat aquest passat cap de setmana. “Volíem organitzar una fira diferent“, descriu Giral, qui explica que abans de fer-la havien visitat diverses ciutats i fires de vins per a inspirar-se. “És una trobada en la qual fugim de les botellades i posem tota l’atenció en els productes”.
La cita va permetre, per 15 euros, tastar tots els vins dels deu cellers participants. “Una o dues vegades, si volien repetir”. I com a resultat, “vam aconseguir reduir gairebé a la meitat el producte que hauríem servit en una fira convencional”, valora Giral, cosa que es va aconseguir “servint només un tast, no un got de vi”. El balanç general, “satisfets”, d’haver reunit unes quatre-centes persones a la plaça de Cornudella del Montsant en un acte on també va participar la presidenta de la DO Montsant, Pilar Just.