VadeVi
Les gelades cremen diverses parcel·les de vinya a Costers del Segre

El paisatge d‘Ivars de Noguera i Alfarràs aquest dimecres, dia 24 d’abril, a les 7:00 hores del matí era arbres congelats per l’ús d’aspersió per protegir els fruiters. Una imatge que anunciava la gelada que havia patit la vinya en punts de les subzones de la DO Costers del Segre, com Segrià, Noguera, Vall del Riu Corb o les Garrigues. Una situació que pot haver acabat en algunes parcel·les amb el 90 o 100% de la futura verema.

Cremadors per intentar afrontar la gelada en una finca de Lagravera | Foto: Lagravera

“Les espelmes poden salvar la collita”

“A Lagravera portem tres nits de gelada, una la setmana passada que no va tenir gairebé afectació gràcies a les espelmes que vam encendre a Les Pedrisses d’Ivars de Noguera, d’on elaborem un dels nostres vins de La Pell”, explica la directora d’aquest celler d’Alfarràs (Segrià), Pilar Salillas. Qui afegeix que “aquesta setmana hi ha hagut dues nits seguides de gelades més intenses, i en aquesta mateixa zona d’Ivars, la més freda de les nostres finques, hem arribat a -4 °C.”

Salillas destaca les mesures que apliquen de prevenció i diu que “s’ha fet evident que l’ús de les espelmes pot salvar la collita perquè en el nostre cas a les dues parcel·les properes que hi ha a Ivars de Noguera s’ha vist que protegint amb espelmes només es faci malbé pràcticament un 5% dels borrons, mentre que a la que no vam poder protegir els danys van ser del 80%. I la primera nit i avui (per ahir dimecres, 24 d’abril) probablement a falta de l’últim comptatge s’estimi en un 100%. La resta de parcel·les, com per exemple Vinya Núria propera al riu, el vent va evitar que hi hagués més danys, i en les zones més sensibles com la parcel·la d’on fem Cíclic vam posar també espelmes per protegir la nit del 22 al 23 d’abril”.

L’enòloga de Lagravera espera que “a la zona més alta Mas La Parra i Castelló no creiem que hi hagi grans danys, ja que són zones menys sensibles, més airejades de per si”.

Zones que no tenen espelmes podrien perdre fins el 80% de la collita | Foto: Lagravera

Afectacions de fins el 100%

Per la seva banda, Joan Porcioles director de Costers del Sió de Balaguer (Noguera) confirmava ahir l’afectació de la gelada, “tot i que era aviat per poder fer una valoració més concreta”.

Des de la Vall del Riu Corb, Pau Moragues director tècnic de L’Olivera de Vallbona de les Monges (Urgell) i responsable del grup de treball de viticultura del Consell Regulador de la DO Costers del Segre, confirmava ahir mateix la mala notícia: “malauradament hem tingut afectacions de fins al 95% o 100% en algunes parcel·les“. De fet, Moragues explica que “al fons de la Vall, l’afectació és molt important i pot arribar al 80 o 95%”.

En aquesta línia es pronunciava Susanna Sansó del celler Analec de Nalec (Urgell) que assegura que “en la part fonda de la vall, de Maldà a Guimerà, el 100% de la vinya s’havia gelat; així com diferents punts del terme de Verdú”. I que “a l’espera de revisar totes les finques”, només les parts més elevades havien evitat el cop de fred.

Cap a les Garrigues, Alba Penella del celler Matallonga de Fulleda, també lamentava “que el fred ens ha fet molt mal en unes quatre hectàrees de les varietats més primerenques com els raïms, chardonnay, cabernet franc i ull de llebre”.

Per la seva banda, Tomàs Cusiné, president de la DO Costers del Segre, i propietari dels cellers de les Garrigues, Tomàs Cusiné (Vilosell) i Cérvoles (Pobla de Cérvoles) ha confirmat l’afectació per gelada en aquesta zona tot i que encara no havien quantificat el mal sofert.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gironí. a abril 25, 2024 | 11:55
    Gironí. abril 25, 2024 | 11:55
    El món de la pagesia està de pega; sequera, i, quan cauen quatre gotes que alleugen un xic la situació, glaçades a finals d'abril.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa