VadeVi
Els millors vins del Priorat, segons el Master of Wine Pedro Ballesteros

El Priorat està aquests dies bullint d’activitat al voltant del vi. Està en marxa la 29a edició de la tradicional Fira de Falset, amb tot un ampli programa que ocupa totes les hores del dia i la nit del cap de setmana, i que seguirà als cellers durant la resta de caps de setmana del mes de maig. I coincidint amb l’esdeveniment, i també el fet que moltes de les persones que probablement llegireu aquest article potser hi sou o us hi voleu deixar caure, recollim algunes reflexions i llistat de vins que us poden ser d’utilitzat i que el Master of Wine Pedro Ballesteros ha deixat impreses en la Memòria 2024 elaborada per al Club Oenologique.

“Hi ha poques regions al món tan naturalment aptes per a la producció de vi fi com el Priorat“, diu per encetar el text. I explica que estem davant d’una zona envoltada de muntanyes, amb un paisatge singular “pendents sorprenents i terrasses, sòls pobres on només hi poden créixer oliveres, ametllers i vinyes”, que descriu com a “petites, de vegades minúscules, i velles, sovint centenàries”. Menciona la història, els monjos que s’hi van establir ara fa 900 anys, tot i que assenyala el temps més present com el que ha vist la revolució vitivinícola més important. Recorda els Cinc Magnífics, alguns dels cellers i vins emblemàtics del moment i de com “molts han seguit l’exemple”, creant estils de vi característics per la “maduresa i concentració” que els diferencia. “Avui, 35 anys després, el panorama vitivinícola del Priorat acull una varietat d’estils i, en general, un refinament molt més gran”, apunta.

Els vins

En una visita recent, Ballesteros va tastar 77 vins completament a cegues, a excepció de l’anyada. Remarca la criança en roure, com una “característica comuna per a la majoria dels vins”, tot i que cada cop els productors actuals “tendeixen a minimitzar-ne l’evidència”, dirà. “El Priorat necessita un envelliment oxidatiu per alliberar el seu potencial”, etziba.

Parla també de les varietats, de les garnatxes, les carinyenes i els cupatges que s’hi fan. “He trobat vins que representen el màxim refinament de la garnatxa (…) i, en alguns casos, una fragilitat aparent propera a la bellesa. És la direcció en què s’està desenvolupant l’Ermita i en aquest tast s’ha pogut comprovar en els vins de Terroir al Límit i Torres Mas de la Rosa, tots dos excel·lents referents de l’estil”. En canvi, i ara parla de la carinyena, “dona vins menys aromàtics, però de textura molt fina. Són vins fets a llarg termini”. Molts vins de l’informe, detalla, són cupatges de les dues varietats, a les quals de vegades hi afegeixen cabernet sauvignon, sirà o merlot.

“El tret més rellevant comú als millors vins del Priorat és el respecte pel lloc: Els productors estan fent tot el possible per expressar l’origen collint abans, fent menys extracció menys i domesticant la influència del roure”, dirà. I tot plegat, sumat a una “consciència ambiental i l’augment de l’autoconfiança“. I conclou: “M’ha agradat la sensació de donar testimoni d’una regió vinícola que, situada ja al cim, està millorant i aprenent cada any. Si optes per gaudir del Priorat com a denominació i explorar les seves múltiples identitats, la teva ànima, la teva ment i els teus amics t’ho agrairan”.

Aquests són els vins que destaca i recomana:

  1. Les Manyes 2021, Terroir al Límit (DOQ Priorat)
  2. Mas de la Rosa 2020, Família Torres (DOQ)
  3. Mas de la Rosa 2021, Vall Llach (DOQ)
  4. Finca Dofí 2021, Àlvaro Palacios (DOQ)
  5. Doix 2021, del celler Mas Doix (DOQ)
  6. Clos Martinet 2021, de Mas Martinet Viticultors (DOQ)
  7. Roca Grisa 2020, de Marco Abella (DOQ)
  8. La Basseta 2020, Mas Alta (DOQ)
  9. Vinyes Velles 2019 de Ferrer Bobet (DOQ)
  10. Masdeu 2018, de Scala Dei
  11. Roquers de Porrera 2019, Celler de l’Encastell (DOQ)
  12. Selecció Especial Vinyes Velles 2019, Ferrer Bobet (DOQ)
  13. Coma Vella 2018, Mas d’en Gil (DOQ)
  14. Ronçavall Torroja 2017, Cal Batllet (DOQ)
  15. Les Margues 2021, Mas de l’A
  16. Nelin 2021, Clos Mogador (DOQ)
  17. Gratallops 2021, Álvaro Palacios (DOQ)
  18. Tentiber 2019, Alicia i Josep Viticultors (DOQ)
  19. Los Torrents 2019, Celler Pasanau (DOQ)
  20. Galena 2019, Clos Galena (DOQ)
  21. Clos Alzina 2019, Costers del Priorat (DOQ)
  22. Pedra de Guix 2021, Terroir al Límit (DOQ)
  23. Clos Mogador 2021 (DOQ)
  24. Font de La Figuera 2021, Clos Figueras (DOQ)
  25. Salanques 2021, Mas Doix (DOQ)
  26. Els Escurçons 2021, Mas Martinet (DOQ)
  27. Tocs 2021, Terres de Vidalba (DOQ)
  28. Roca Roja 2020, Marco Abella (DOQ)
  29. Clos Figueras 2020 (DOQ)
  30. Gv5 Guinarderes 2019, Gratavinum (DOQ)
  31. Rocaforts 2019, Gratavinum (DOQ)
  32. 5 Partides 2017, Cal Batllet (DOQ)
  33. Clos Monlleó 2012, Sangenís i Vaque (DOQ)
  34. Bandaceli Garnacha 2020, Cal Grau (DOQ)
  35. Colomer 2023, Vall Llach (DOQ)
  36. Perpetual 2019, Família Torres (DOQ)
  37. Les Brugueres Negre 2022, La Conreria d’Scala Dei (DOQ)
  38. 1270 A Vuit, anyada 2021, Celler Hidalgo Albert (DOQ)
  39. Etern 2018, Ritme Celler (DOQ)
  40. Selecció Íngrid 2021, Clos Dominic (DOQ)
  41. Finca El Puig 2021, Gran Clos del Priorat (DOQ)
  42. Finca La Planeta 2020, Celler Pasanau (DOQ)
  43. Camí de la Mina 2019, Clos Pachem (DOQ)
  44. Gran Clos 2019, Gran Clos del Priorat (DOQ)
  45. Badaceli 2018, Cal Grau (DOQ)
  46. Clos Galena 2018 (DOQ)
  47. Mas Sinén Coster 2017, Celler Burgos Porta (DOQ)
  48. Massipa 2021, Cellers Scala Dei (DOQ)
  49. Nita 2021, Meritxell Pallejà (DOQ)
  50. Pachem 2019, Clos Pachem (DOQ)
  51. La Solana dels Marges 2019, Clos del Portal (DOQ)
  52. Pam de Nas 2018, Trossos del Priorat (DOQ)
  53. Perinet 2017 (DOQ)
  54. 1270 A Vuit, anyada 2016, de Celler Hidalgo Albert
  55. Coma Blanca 2018, Mas d’en Gil.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa