El celler de Raimat ha iniciat aquest dilluns 5 d’agost la seva verema 2024 amb l’expectativa de collir dotze milions de quilos de raïm. Els avanços tecnològics com el tractament de ceps contra malalties amb llum ultraviolada o el reg soterrat són algunes de les innovacions de la campanya. Una temporada que Codorniu Raventós, grup propietari del celler lleidatà, va obrir anunciant que mantindria el ‘plus climàtic‘ per la sequera i pagarà als pagesos del Penedès un preu mitjà de 80 cèntims per quilo.
Reducció del 10% per gelada, però “de gran qualitat”
Joan Esteve, director del celler ha explicat que “tot i la reducció del 10% que vam patir per la gelada de primavera, esperem una verema de gran qualitat amb sis milions de quilos per a vins tranquils i altres tants per fer vi base per escumós”. El celler ha començat amb la recol·lecció del raïm chardonnay que s’utilitzarà per fer vi base DO Cava. Els següents que es colliran seran els pinot noir i xarel·lo, sempre al voltant dels 10 graus potencials d’alcohol per fer vi base per a l’escumós. I tot seguit, començarà la verema del raïm més madurat amb el qual poder fer vins tranquils.

Pel que fa a les innovacions, Raimat destaca l’experimentació en cinc hectàrees amb el tractament dels ceps per controlar malalties com l’oïdi i el míldiu només a través de llum ultraviolada tipus C. Segons expliquen els responsables del celler “la major part dels microorganismes que creixen a la planta han desenvolupat defenses bioquímiques que s’activen amb la llum solar, però no funcionen de nit. Per això, l’aplicació de baixes emissions de llum UV de nit, aconsegueix matar el patogen sense danyar la planta ni els insectes beneficiosos”.
“És un enorme avenç en la mitigació dels riscos associats al control de malalties i un gran pas per consolidar una viticultura encara més sostenible i respectuosa amb el medi ambient i la salut de les persones”, es congratula Esteve. La companyia assegura que “els resultats són molt prometedors; no només s’han deixat d’aplicar productes que poden tenir un impacte sobre el medi ambient, sinó que s’han produït raïms més nets, a més de reduir la petjada de CO₂ i els costos de producció”.
‘Plus climàtic’, i reg de precisió i soterrat contra la sequera
Pel que fa a la sequera, Codorniu ja va anunciar el passat dimarts, dia 30 d’agost, als viticultors del Penedès que aquest any tornarà a aplicar un ‘plus climàtic’ als preus de verema i que comprarà el raïm a 0,80 € el quilo de mitjana. “Es tracta d’un preu mitjà inèdit pel celler, el més alt de la seva història, amb el qual es vol respondre a la situació excepcional que viu el Penedès després de tres anys de sequera continuada i una clara caiguda de la producció”, destacà la companyia.
El CEO de Raventós Codorniu, Sergio Fuster, explicà la mesura com una acció de responsabilitat: “Tenim molt clar que el nostre propòsit és cuidar la terra, donar valor a la terra. Així que, en un moment com aquest, hem de fer un esforç per la sostenibilitat i el futur de tot el sector, començant pel camp, encara que ens suposi rebaixar expectatives de beneficis immediats”.

Agricultura amb necessitat de reg de suport
A terres lleidatanes, tot i la sequera històrica de la zona de Raimat on l’agricultura no és viable sense reg de suport, la verema s’inicia amb bones previsions gràcies a les tècniques pioneres de viticultura reg de precisió. Un sistema de teledetecció identifica sobre el mapa quins punts de la vinya necessiten aigua, quanta i en quin moment precís i s’activa de forma programada el reg intel·ligent, només en els punts on és imprescindible. A més, en els darrers mesos, Raimat ha provat amb èxit el reg soterrat, que se situa a uns 40 cm de profunditat per aportar aigua directament a l’arrel del cep i evitar-ne l’evaporació. L’estalvi d’aigua amb aquest tipus de reg se situa entre el 20 i el 30%.
D’altra banda, amb l’ajuda de tècniques com les cobertes vegetals (vegetació herbàcia entre ceps) o el mulching (encoixinats orgànics amb restes vegetals), que milloren l’estructura del sòl i eviten l’evaporació de l’aigua, i l’aplicació de noves tecnologies, Raimat ha reduït la despesa hídrica a la vinya en més del 15% i al celler fins a un 50% en l’última dècada, tot i l’augment de les temperatures.