“En moments d’incertesa i sequera com els que hi ha ara, Raimat es converteix en un pulmó fonamental de subministrament de raïm”. Són paraules de Sergio Fuster, CEO del grup Raventós Codorniu, qui, en declaracions a Vadevi, destaca que “depenent de l’any, Raimat pot representar fins a la meitat del subministrament de raïm per al cava de tot el Grup”. Fuster que descartava fa uns dies haver de recórrer a un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO), destacava així la importància de les 1.700 hectàrees de vinya ecològica de Raimat de les que es nodreix el grup per elaborar vins escumosos dins la DO Cava i vins tranquils sota la DO Costers del Segre.
Cal destacar que en el cas de Raimat, segons va afirmar el director del celler lleidatà Joan Esteve a l’inici de la verema, la producció de l’estiu 2023 va ser l’habitual tot i la sequera generalitzada. En aquest sentit, Sergio Fuster valorava “l’excel·lent gestió dels recursos hídrics que s’han fet per part del grup en els darrers anys. Amb tot un seguit d’accions que han reduït el consum d’aigua en els darrers anys en un 58%”.

Una estratègia d’optimització hídrica que “s’ha combinat amb tècniques d’agricultura regenerativa que fan que el sòl sigui més ric, i alhora no necessiti tanta aigua. Un cercle virtuós en què Raimat és pioner des de fa molts anys. Sent també, la nostra bandera i icona de sostenibilitat, maneig de l’aigua i ara també subministrament”, puntualitza el CEO de Raventós Codorniu.
L’empresa vitivinícola també emfatitza que “l’aprovisionament per l’elaboració de cava i distribució tant a Espanya com als mercats internacionals estan assegurades per als anys vinents, gràcies a la bona gestió interna del negoci en general, a la bona planificació en la compra de raïm i als contractes estables que hem mantingut amb més de 300 famílies de viticultors del Penedès durant generacions”.
Pel que fa a la importància i qualitat de Raimat dins el grup, Fuster també fa menció de l’Ars Collecta La Pleta, “un dels tres caves Codorniu de Paratge Qualificat, elaborat amb raïm chardonnay d’aquesta parcel·la de Raimat i que de nou és punta de llança al nostre catàleg de vins prèmium i cònics”.
Des de 1914
El projecte vitivinícola de Raimat neix amb Manuel Raventós el 1914. Fill del Josep Raventós, qui és reconegut com el primer elaborador de cava a Espanya a partir de 1872, Manuel es va fer càrrec de l’empresa a finals del segle del XIX. A començaments de segle XX deixa la gestió en mans dels seus fills per encetar un projecte èpic a Lleida. Va comprar una finca de 3.000 hectàrees desèrtiques amb un castell en ruïnes a Raimat i portant l’aigua de reg del canal d’Aragó i Catalunya, la va convertir en la finca de vinya més gran de tota Europa.
La transformació agrícola, econòmica i social d’aquest poble, actualment entitat descentralitzada del municipi de Lleida, es materialitza amb la construcció de carrers, cases, església i celler de la mà de l’arquitecte modernista Joan Rubió, deixeble de Gaudí.