Els fons europeus Next Generation han acompanyat la posada en marxa de molts i diversos projectes vinculats a la innovació i digitalitzacio. També el sector del vi se n’ha beneficiat a través del suport econòmic al desenvolupament de pàgines web, d’estratègies digitals o per a facilitar l’adquisició de programes o aplicacions que han de facilitar o millorar el treball que es fa des del punt de vista administratiu dels estocs i productes embotellats d’un celler o entitat vinculada a la producció vitivinícola.
Sumat a aquests projectes, hi ha hagut millores en el camp de la logística i el transport. Volta Penedès n’és un exemple i malgrat que va néixer amb l’aval del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i la col·laboració d’INNOVI, des del juliol camina sol i continua amb un ambiciós pla que pretén facilitar la vida, d’entrada, als cellers del territori a l’hora de poder repartir els seus productes de manera eficient i sostenible. I diem d’entrada, perquè si bé en l’actualitat opera bàsicament en territori penedesenc, els seus ideòlegs tenen al cap seguir creixent i acabar donant cobertura a tot el territori català.

Els orígens
“Aquesta tarda he d’anar a Barcelona a portar un parell de caixes de vi”; “jo hi he anat al matí”. Aquesta casuística exemplifica perfectament el punt de partida d’aquest projecte que va néixer sent La Volta 4.0 del vi: logística compartida i que pretenia estalviar aquest tipus de situacions. Facilitar el transport amb un estalvi no només logístic sinó també energètic i eficient de petits projectes del territori penedesenc. Pretén “reduir costos, ser més competitius i adaptar-se a les necessitats del mercat, que cada cop fa més comandes de menys productes”, analitzen els impulsors. Però també pren valor l’impuls del producte la proximitat o l’acompanyament de l’adaptació de petits cellers a la innovació i el treball col·laboratiu.
Ara, passat el primer any de vida tutoritzat, el projecte segueix el seu camí de la mà de José Manuel Alba i Santi Gracian, un penedesenc amb experiència en el sector del transport i bon coneixedor del sector vitivinícola del territori, que actua com a assessor. “El vi i el cava són més que simples begudes, són expressions d’art, passió i tradició. No és una sorpresa que vulgueu el millor tracte pels vostres apreciats productes durant el transport“. Com diu el seu eslògan, “traginem la cultura de la nostra terra, i això és exactament el que oferim des del projecte VOLTA“, es presenten.
Acompanyament personalitzat i 100% adaptable
Ofereixen el servei de recollida porta a porta, sense intermediaris i amb tecnologia avançada, però sense oblidar l’atenció humana, que puntualitzen “és insubstituïble“. De fet, segons comparteix Gracian amb Vadevi, volen donar un acompanyament molt personalitzat, “com si ho portéssiu vosaltres mateixos”, puntualitza, a qui confiï en els seus serveis, i dels inicis a ara ja estan pensant a incorporar novetats que siguin encara més competitives i atractives. Es refereix, per exemple, a una nova aplicació amb la qual estan treballant, “un software del transport” adaptat a Volta, que ha de garantir, dirà, “transparència, control i traçabilitat“. “Que el client pugui conèixer en tot moment en quin estat es troba l’enviament, i en quin estat ha arribat el producte a destí”, puntualitza el penedesenc, sumat a poder generar una relació de serveis contractats, despesa total acumulada.
Volta Penedès ha tingut força activitat coincidint amb aquests dies de Nadal, malgrat trobar-se en un moment incipient del projecte, però celebren que a mesura que els van coneixent, és un servei que interessa. “Els petits cellers poden confiar-nos tots els productes que elaboren i que necessiten transport”, insisteix Santi Gracian, i fins ara carreguen des de vi tranquil, a escumós o oli i el desplacen des del Penedès fins al Baix Llobregat, Barcelonès i fins als vallesos.
Així i tot, no descarten seguir creixent i donar cobertura a tot Catalunya. “Potser no podem oferir serveis diaris a tot el país, però en dies determinats poder aglutinar producte fins que el desplaçament sigui viable i sostenible”, dirà. “Som 100% adaptables, confessa, ara ens toca donar a conèixer el servei i que el sector del vi ens vegi com a aliats i ens puguem beneficiar tots plegats”, conclou.
