“El cava ha patit en els darrers anys una mica de crisi d’identitat, però un canvi en la normativa l’ha posat en un nou rumb, centrat en la qualitat, així que li auguro una remuntada”. Així comença el periodista britànic David Kermode l’article publicat a The Buyer on llista els deu vins que més li han agradat de 2022, convertint-se en un prescriptor més del sector que vol acomiadar l’any destacant els productes que més l’han estimulat en el transcurs dels darrers dotze mesos.
A la llista hi inclou productes fets arreu del planeta i s’atura en territori penedesenc per parlar d’un dels caves que allí neixen: el Guilera Xarel·la Verda Brut Nature Gran Reserva 2012.
“Vaig visitar la zona el passat mes d’octubre i tastant caves de llarga criança, aquest va ser el meu preferit“, diu en referència a la Xarel·la Verda. Comenta també que és precisament la xarel·lo la seva varietat preferida d’entre les que conformen la tríada tradicional amb què s’elabora el cava (amb macabeu i parellada) i en descriu algunes de les sensacions que recorda haver viscut mentre el degorjaven per tastar-lo. “Em va emocionar la frescor, la puresa i una mineralitat deliciosa”, escriu. I conclou, parlant d’aquest producte, “aquest és un producte que permet remarcar l’increïble valor que el Cava ofereix als amants dels vins escumosos”. Aquest cava es pot aconseguir per un preu aproximat de 22 euros.
De visita al Penedès
David Kermode és periodista, escriptor, locutor i jutge internacional de vins amb dues dècades d’experiència en premsa escrita, digital, televisió i ràdio. Kermode va visitar sis cellers elaboradors de cava del Penedès aquest passat mes d’octubre en el marc d’una missió inversa organitzada per la DO CAVA. Cava Guilera, un petit celler familiar especialitzat en caves de llarga criança, va ser la darrera parada i hi va poder tastar quatre caves gran reserva del celler maridats amb la gastronomia del restaurant Cal Pere del Maset de Sant Pau d’Ordal.
Juntament amb la Xarel·la de Cava Guilera, aquests són els altres vins que ha triat Kermode:
- Krug 164ème edition
- Dom Ruinart 2010 Blanc de Blancs
- Giulio Ferrari Riserva del Fondatore 2007
- Penfolds, Bin 60A, Coonawarra Kalimna Cabernet Shiraz, 1962
- Kusuda Pinot Noir 2008
- Skerpioen 2020, The Sadie Family
- Unfortified Manzanilla, La Gitana, 2017, Hidalgo (tasted from cask)
- Goleto, Greco di Tufo, 2018
- Villa Bogdano 1880, Lison Classico DOCG, 2019.