VadeVi
Escumosos DO Costers del Segre, vins amb bombolles de llarga criança

Les dates de Nadal són dies de festa; i les bombolles del vi escumós donen una imatge de moviment i alegria que ens trasllada a la celebració. Lleida també és terra de vins amb bombolles; i per les diferents subzones de la Denominació d’Origen Costers del Segre podem descobrir i gaudir de grans vins escumosos de llarga criança.

Siós Brut Rosé 2021

És de justícia iniciar les recomanacions dels vins escumosos lleidatans amb el Siós Brut Rosé 2021 de Costers del Sió un vi que ha estat guanyador de la Medalla d’Or en la categoria escumós dels premis DO Costers del Segre 2023. Un rosat de segona fermentació en ampolla i més de divuit mesos de guarda; elaborat per Maria Mendoza amb raïm pinot noir de la parcel·la del Pla del Molí d’aquest celler de la família Porcioles Buixó de Balaguer, a la Noguera, en la subzona Artesa. De color rosat salmonat i escuma cremosa; la fermentació en bota de roure de part del vi base d’aquest monovarietal li confereix una alta complexitat.

Siós Brut Blanc de Noirs

Aquest vi té un germà que es diu Siós Brut Blanc de Noirs i que a més a més de pinot noir, en l’actualitat incorpora una part de chardonnay al seu cupatge. Una part del vi base també fermenta en fusta; i la seva criança en ampolla és superior als vint-i-quatre mesos.

Olivera Reserva Superior

Seguim la descoberta de vins amb bombolla per terres lleidatanes i arribem al celler L’Olivera de Vallbona de les Monges, a l’Urgell, dins la subzona Valls del Riu Corb de la DO Coster del Segre. Un celler que des de fa molts anys està especialitzat en vins blancs tranquils i escumosos de la mà de l’enòloga Clara Griera. L’Olivera Reserva Superior 2019 ha estat medalla de plata en el concurs d’aquest any i és tota una declaració d’intencions del que pot arribar a ser un vi monovarietal de macabeu; també amb segona fermentació en ampolla.

L’Olivera Reserva

Un escumós ric en crema, fruita seca i terciaris torrats, segurament a causa de la criança del seu vi base en botes de roure durant tres mesos abans del tiratge i la seva posterior criança sobre mares durant un mínim de 24 mesos. El celler de Vallbona de les Monges també elabora L‘Olivera Reserva. Un vi escumós fruit del cupatge de macabeu i parellada; més fresc que el seu germà gran; però amb una criança en ampolla no inferior als quinze mesos.

Abril Brut Nature Reserva 2018

Sense sortir de la subzona Valls del Riu Corb, a Nalec, trobem el celler Analec de la família Figuerola Mulet amb mitja dotzena d’escumosos de gran qualitat. El Sort d’Abril Brut Nature Reserva 2018, també cupatge de macabeu i parellada, ha estat guardonat amb medalla de bronze als premis DO Costers del Segre 2023. Es tracta d’un vi escumós fresc amb una criança mínima en ampolla de 24 mesos; però que pot ser molt superior si tenim en compte que en aquest celler, el degollament es fa durant la campanya a mesura que el vi es va comercialitzant.

D’entre la resta d’escumosos de la casa que elabora Xavier Figuerola també destaquem per aquestes festes el Gualech Reserva Especial, guanyador de medalla d’or en l’edició 2022 dels premis DO Costers del Segre. Un vi fruit del cupatge de les varietats macabeu, parellada i una petita part de chardonnay amb criança en bota. Una vegada en ampolla, fa la segona fermentació i reposa amb les seves mares un mínim de trenta-sis mesos. El degollament es fa a mà i l’ampolla es reomple amb el mateix vi sense afegir-hi sucre addicional.

L’enòleg Raul Bobet de Castell d’Encús de Talarn, al Pallars Jussà, subzona Pallars, tampoc ha renunciat a fer escumós en muntanya dins la Denominació d’Origen Costers del Segre i fa uns anys es va decidir per vinificar un vi blanc escumós amb un cupatge al 50 % de les varietats sauvignon blanc i semillon.

El vi base de les 3.200 ampolles de Taika 2016, actualment al mercat, es vinifica fins a deixar una petita part de sucre residual, per tal de facilitar la segona fermentació en ampolla sense cap altre sucre afegit. El Taika té una criança en ampolla mínima de 60 mesos abans de sortir del celler.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa