Mai és tard per entendre millor i saber més del sector vitivinícola del món. Els vins formen part de la tradició catalana i el coneixement de la seva elaboració és clau no només per descobrir més sobre la cultura, sinó també per endinsar-se al món que hi ha darrere cada copa de vi. És per això que l’Escola d’Enoturisme de Catalunya enguany torna a oferir el curs Sommelier Professional, un programa formatiu reconegut per l’Associació Catalana de Sommeliers (ACS), amb un total de 400 hores (252 presencials i 148 en línia) per a tots aquells amants del vi que volen fer un pas més. Aquesta temporada, el curs semi‑presencial s’impartirà a Vilafranca del Penedès, combinant tastos i classes teòriques presencials i en remot. La informació d’aquest curs es pot trobar en aquest enllaç.
El programa inclou mòduls de viticultura, enologia, anàlisi sensorial, servei del vi, gestió de celler, maridatge, tècniques de màrqueting i comunicació, i idiomes aplicats. També incorpora l’adquisició del llibre de la Bullipèdia volum VI “El análisis sensorial del vino” per a cada alumne/a. A més, compta amb un professorat de referència en el sector: noms com Eva Vicens, Ester Bachs, Ricardo Herrera, Andrew Ashurst, Anna Casabona, entre d’altres.
El curs està pensat tant per a professionals del sector que vulguin ampliar coneixements com per a persones interessades a iniciar‑se com a sommelier. Els objectius són adquirir competències tècniques i comunicatives per exercir en restauració, distribució, cellers i enoturisme, i entendre la cultura del vi en un context professional.
La metodologia combina sessions presencials centrades en tastos i treball en grup, amb continguts teòrics en línia a través de casos pràctics. L’avaluació és contínua i inclou exàmens, tasques i un projecte final (10 %), amb un requeriment mínim de 75 % d’assistència. El preu del curs és 3.500 euros, amb opció de bonificacions a través de FUNDAE per a treballadors en actiu. Per inscriure’s cal omplir el formulari al web i contactar amb l’organització via correu o telèfon per formalitzar la matrícula.
Masterclass de somni
El curs de sommelier no és l’única activitat que l’Escola d’Enoturisme de Catalunya proposa per a professionals i persones interessades en el món del vi. Des del centre formatiu també s’ha obert un nou cicle de masterclass per aprofundir en àmbits clau del sector vitivinícola. El 20 d’octubre (17–20 h), s’impartirà l’última sessió del cicle, Mineralitat en el vi: entre la percepció i la química, una masterclass tècnica amb el prestigiós enòleg i investigador Antonio Tomás Palacios. Des de la Universitat de La Rioja i amb el suport del seu laboratori Excell Ibérica, Palacios abordarà com es percep i mesura la mineralitat, un concepte tan fascinant com complex. A partir d’investigacions recents i tècniques sensorials com el mètode CATA, els participants faran un tast guiat amb vins modificats químicament per detectar els compostos associats a aquesta sensació. Una experiència que connecta ciència i tast per comprendre un dels grans enigmes del llenguatge vinícola. Tota la informació necessària per participar en aquesta masterclass es pot consultar en aquest enllaç.
Durant l’estiu, els professionals del sector i interessants en el món del vi ja van poder gaudir de les dues primeres sessions d’aquests cicle formatiu. La primera, impartida per Ruth Troyano, periodista i sommelier, va tenir lloc el 26 de juny i proposava un tast conversat per entendre el que representen aquests vins excepcionals: la cúspide de la qualitat vinícola catalana. La segona es va fer el dia 11 de juliol, sota el nom de Família Torres: La recuperació de varietats ancestrals. La sessió tenia per objectiu descobrir la recerca en enologia i viticultura que ha permès recuperar raïms gairebé oblidats -com la Forcada, la Moneu o la Garró- i tastar vins que uneixen tradició, biodiversitat i adaptació climàtica.

Cursos sectorials amb temàtiques variades
Per completar l’oferta formativa, l’Escola ja avança que la tardor vindrà carregada de nous cursos sectorials arreu del territori, amb temàtiques variades i adaptades a les necessitats del sector. La informació sobre els cursos i les inscripcions es troba en aquest enllaç.
- Presentació de vins al Priorat: Curs pràctic sobre com explicar i posicionar el vi en relació al seu origen i territori, especialment pensat per a tastos, visites o fires internacionals. Amb el sommelier Ricardo Herrera. 7, 21 i 28 d’octubre de 9 a 14h, a Lo Refugi (Cornudella de Montsant)
 - Sumilleria i maridatge a l’Empordà. Una immersió al món del producte local, la gastronomia i la comunicació a taula. Amb Clara Antúnez, sommelier i divulgadora especialitzada. 13 d’octubre, 10, 12 i 17 de novembre de 9 a 14h a Vinyes d’Olivardots.
 - Desenvolupament de producte turístic a la Terra Alta: Creació de paquets i experiències turístiques posant en valor la sinergia entre cellers, allotjaments i entitats locals. Amb Xavier Domènech, expert en gamificació turística. 13, 20 d’octubre, 10, 17, 24 novembre i 1 de desembre de 9 a 14h, al CRDO Terra Alta, Gandesa.
 - Comercialització del sector turístic i enoturístic (modalitat en línia): Estratègies i eines per posicionar millor les propostes d’enoturisme. Amb Xavier Fumanal, expert en màrqueting i vendes turístiques. 20, 27 d’octubre, 17, 24 de novembre de 9 a 14h.
 - Anglès per al sector del vi: per reforçar la comunicació oral i escrita en anglès dins del context vinícola. Amb el formador i sommelier Andrew Ashurst. 21, 28 octubre, 4, 11, 18, 25 novembre de 9 a 14h al Celler Cooperatiu d’Artés – Artium.
 - Comunicar Enoturisme Online: Web i XXSS ( modalitat en línia): Desenvolupament de plans de comunicació efectius per a empreses i professionals del món del vi i l’enoturisme. Amb David Jobé, periodista i expert en comunicació de territori. 12, 13, 19, 26 i 27 de Novembre i 3 de Desembre, de 9 a 14h
 

