“El vi català és molt més que un producte agroalimentari; és territori, és cultura i és patrimoni”, explica el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig durant l’onzena edició dels Premis Cartaví. El Palau Reial de Pedralbes va ser l’escenari per reconèixer deu establiments catalans de restauració per la seva aposta decidida pels vins de proximitat i per integrar-los com a part essencial de l’experiència gastronòmica. Amb 94 restaurants i 9 wine bars participants i 30 semifinalistes, els premis van mostrar la vitalitat i el compromís del sector amb el producte català. “Aquestes xifres reflecteixen no només l’interès creixent del sector, sinó també una consolidació clara de la presència dels vins catalans a les cartes dels restaurants del nostre país”, assegura en un comunicat l’Associació Vinícola Catalana, organitzadors de l’esdeveniment.
L’acte de lliurament dels Premis Cartaví s’emmarca dins dels actes de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia, “reforçant el paper central del vi català com a element essencial de la nostra cultura culinària i del nostre patrimoni”, recorden des de l’entitat organitzadora. En la seva intervenció, el president de l’AVC, Eugeni Llos, destaca la importància de la restauració com a aparador dels vins catalans: “Constatem una tendència positiva que evidencia el creixement del vi català, però encara tenim recorregut. Cal continuar treballant per sensibilitzar, tant als professionals com als consumidors, sobre el valor dels nostres vins”.

Llistat de Premis de l’onzena edició
El primer premi se l’ha emportat per primera vegada a la història dels guardons un Wine Bar, la qual cosa denota la forta aposta que fan aquests establiments per fer valdre els vins catalans. Seguidament, de cada demarcació hi ha dos guardons: la categoria A pels menús de més de 35 euros i la categoria B pels menús de menys de 35 euros. A més, també hi ha dos guardons extra per la ciutat de Barcelona.
Millor Wine Bar Catalunya: Taverna Vinseum, Vilafranca del Penedès.
Ciutat de Barcelona:
- Categoria A: Restaurant Quirant
- Categoria B: categoria deserta
Demarcació de Barcelona:
- Categoria A: El cel de les Oques, Terrassa.
- Categoria B: Manny Gastrobar, Vilafranca del Penedès.
Demarcació de Girona:
- Categoria A: Entre dos Mons, Palamós.
- Categoria B: Samuga, Sant Llorenç de la Muga.
Demarcació de Lleida:
- Categoria A: Ferreruela, Lleida.
- Categoria B: Celler del Roser, Lleida.
Demarcació de Tarragona
- Categoria A: Brichs, Falset.
- Categoria B: L’Original Experiències Gastronòmiques, Cambrils.