La relació entre la qualitat dels vins dolços que es produeixen a Catalunya i l’èxit que tenen entre el públic general està clarament desequilibrada. Aquí hi fem dolços i generosos de primeríssim nivell i, sovint, són els grans desconeguts, aquells que menys es venen.
Alella té una gran tradició d’elaboració de vins d’aquesta mena. Si ens remuntem a segles enrere, des dels petits productors que es feien el vi a casa per a consum propi fins a les grans cases que produïen milers i milers de litres que venien arreu (a doll i en ampolla), els dolços i generosos eren productes comuns al territori. La cooperativa Alella Vinícola va recollir, des de la seva creació l’any 1906, la tradició històrica de fer-ne. El Celler Marfil és hereu d’Alella Vinícola i avui compta amb diverses referències que són també herència d’aquesta tradició.
Avui us proposem que conegueu quatre vins d’aquesta tipologia elaborats en territori DO Alella i que seran perfectes per acompanyar els dolços de les vostres taules festives d’aquests dies. Tot i que també són perfectes per acompanyar els dolços qualsevol altre dia de l’any o, senzillament, per no acompanyar res. Són joies que brillen per elles mateixes.

Marfil Generós Semi
Ja que parlàvem dels vins del Celler Marfil, comencem per aquest. És generós i és semi. Solera de 1976, és oxidat (ranci) i és dolcet. Com dèiem més amunt, una joia per si mateix. Però meravellós per acompanyar, per exemple, uns carquinyolis amb xocolata.

Dolç Mataró
El vi més internacional d’Alta Alella. Segurament, el vi d’Alella més reconegut arreu del món. Es pot trobar a la carta de desenes de restaurants estrellats de tot el planeta. I en podeu gaudir a casa vostra. Sol us meravellarà; amb qualsevol dolç on predomini la xocolata… esdevindrà el maridatge perfecte!

Serralada de Marina Iaia Rosa
Potser el dolç més econòmic del territori. Una pansa blanca elaborada pel celler Can Roda que us farà preguntar per què resulta tan barat. Té frescor, té acidesa i té la dolçor ideal perquè no embafi. És d’aquelles ampolles que un cop oberta, s’acaba.

Pur dolç
L’únic dolç de garnatxa blanca de la DO Alella. Elaborat per Bouquet d’Alella deixant pansificar el vi sobre una base de palla i criat en bota de fusta durant uns anys amb el sistema de soleres i criadores. Costa de trobar, perquè se’n fan només 200 ampolles cada any, però val la pena mirar de fer-se amb una ampolla!