VadeVi
Formació contínua: l’imperatiu d’aprendre i reciclar-se a les aules

“Ens falta formació i sobretot reciclar-nos“. La frase és contundent, però Daniel Brasé la diu amb autoritat i coneixement de causa en referència a la formació. Ell és el gerent de la Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Restauració i Turisme, FIHRT, i parla sense embuts de la urgència d’enfocar cap a la formació contínua, una assignatura que considera pendent i de la qual en podrien sortir beneficiats no només els estudiants, sinó també les empreses on directament o indirectament es bolcaria, a posteriori, tot el coneixement adquirit o reaprès.

Daniel Brasé considera bàsica la formació contínua | Foto: cedida

Així i tot, no ho veu com una realitat fàcil ni àgil. “La gent es pregunta quan s’ha de formar, en hores de feina o fora de l’horari laboral?”, es qüestiona sense tenir la resposta. “L’empresa es queixa que es perdin hores de productivitat si el treballador ha d’anar a classe en hores de feina, però el treballador també ho fa si ha de treure moments d’oci per a entrar a l’aula“, reflexiona el gerent. “Cal un canvi de mentalitat”, insisteix, per aconseguir que es valori aquesta necessitat de seguir aprenent de manera continuada. “Hem d’estar al dia, el coneixement ens permetrà millorar l’oferta, i segur que hi haurà un retorn positiu per l’empresa”, sigui reputacional o en increment de vendes, si el que tenim davant és un negoci que així ho permet.

Edifici Escola d’Enoturisme de Catalunya | Foto: cedida

Cursos 100% subvencionats a l’Escola d’Enoturisme de Catalunya

A través del Conforcat, el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, la FIHRT ha esdevingut una aliada de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya per a impulsar conjuntament aquest tipus de formacions. De fet, el centre vilafranquí hi creu des dels seus inicis, i any rere any incorpora entre la seua oferta alguns cursos que van dirigits a omplir aquest segment, alguns dels quals, són 100% subvencionats.

Daniel Brasé comparteix que alguns dels associats de la Federació han mostrat signes evidents de millora, per exemple, en el camp de les xarxes socials, “perquè ara els seus negocis són més visibles” i n’agraeix “les formacions dinàmiques i engrescadores del periodista David Jobé”, que n’imparteix els continguts. Destaca, també, que algunes empreses s’hagin apuntat per ser punt d’informació turística després de superar la formació o que responsables de restaurants puguin aprendre com evitar el malbaratament alimentari o millorar la comercialització dels seus productes, com a temàtiques que es despleguen en alguna de les formacions de l’Escola.

Són cursos que van dirigits tant a persones treballadores del sector, autònomes, com a demandants d’ocupació que es troben en situació d’atur, i que tenen un alt interès pel món del vi i la sommelieria i volen adquirir els coneixements per introduir-s’hi professionalment o com a afició. Hi ha, i així ho detalla el centre, cursos d’especialització en xarxes socials, d’informació turística, d’aprenentatge general de vins, o d’experiències enoturístiques. I els imparteixen diversos professionals especialitzats en diversos punts del territori català amb impacte positiu.

Les formacions inclouen visites a cellers | Foto: Escola d’Enoturisme

Un repte: l’impacte al territori

Insisteix en aquest factor territorial el director del centre, Gerard Domingo. “Tenim un repte, i és que la formació que reben aquests professionals no únicament reverteixi directament amb les empreses, sinó també amb el territori i les persones que hi viuen, formin o no part del sector”. I continua: “I tot plegat, introduint el concepte de turisme regeneratiu i/o economia del visitant, que és aquest model que permet millorar les condicions de vida de les persones que vivim en aquests territoris”.

En aquest sentit, Domingo reflexiona sobre la importància que “el compromís de la formació vagi més enllà del retorn directe a l’empresa que se suposa que ha de tenir”. “Hem de canviar mentalitats, insisteix, i fer-ho des del paradigma de territori i el model del seu desenvolupament econòmic i social“. D’aquí, justifica, que “endeguem col·laboracions amb entitats com la FIRHT, per poder anar més enllà amb els professionals que es formen i que des de la restauració vagin acollint aquest missatge, se’l facin seu, se’l creguin i en facin de prescriptors”.

Els estudiants i empreses poden ampliar o reforçar coneixement sectorial amb visites i pràctiques | Foto: Escola

El cert és que queden pocs dies per a endegar noves convocatòries, que enguany permetran reforçar aprenentatge en els següents àmbits:

Conjuntament amb la FIHRT:

  • Presentació de vins: del cambrer al sommelier; a Berga i impartit per la periodista i sommelier Sílvia Culell.
  • Desenvolupament d’experiències enoturístiques a Amposta, amb Caram Caram.
  • Elaboració d’ofertes gastronòmiques, amb l‘Ivan Batlle a l’Escola d’Enoturisme.
  • Aprofitament i reciclatge de matèria primera, també a Vilafranca, amb Lluís Riera i la Mercè Olivella.

L’oferta continua i sectorial que es guia tradicionalment des del centre inclou:

  • Sommelieria i Maridatge, a la Vinyeta i amb la sommelier Clara Antúnez.
  • Accions de comercialització en el sector turístic i enoturístic, al celler Josep Foraster i amb en Xavier Fumanal.

Per últim, però no menys important, el curs d’anglès que imparteix l’Andrew Ashurst que té una durada de 90 hores i que forma part d’un certificat de professionalitat de “venda de productes i serveis turístics”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa