La 35a Mostra de Vins i Caves de Catalunya, que organitza cada any el Departament d’Agricultura, a través de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA), amb el suport del sector vinícola català, va tancar les portes el passat dijous 24 de setembre. El més gran desplegament d’elaboradors vitivinícoles a la ciutat de Barcelona, que ha repetit emplaçament al Passeig Lluís Companys (Arc del Triomf) de la capital catalana, assoleix un nou rècord de participació.

En aquesta edició, entre els valors que ha pretès impulsar la Mostra i el Departament d’Agricultura destaca la solidaritat en l’ajut en la recerca i lluita contra el càncer. Per aquest motiu, la Mostra va destinar barrets perquè els visitants els adquirissin mitjançant una aportació destinada a l’associació sense ànim de lucre ‘Vi per Vida’, entitat dedicada a l’ajut en la recerca i lluita contra el càncer. Els 2.000 € recaptats amb aquesta iniciativa aniran destinats, íntegrament, a aquesta associació.

Enguany, van assistir a la Mostra 150.000 persones, mentre que els tastos van ser 115.000, 5.000 més que en l’edició anterior, concentrant-se la major part dels visitants el dissabte, diumenge i, sobretot, dijous, 24 de setembre, diada de la Mercè. Tot i això, cal destacar que el dilluns, dimarts i dimecres, tot i ser dies més relaxats, hi va haver un augment de visitants professionals de l’hostaleria.

Els visitants a la Mostra han pogut fer un recorregut pels 81 cellers participants, de les 12 denominacions d’origen reconegudes a Catalunya, un 11% més que en l’edició anterior, amb més de 650 referències de vins i caves.

A aquesta gran oferta vinícola, l’organització de la Mostra suma una altra oferta, l’alimentària, que acompanya el tast amb una proposta de productes de proximitat, entre els quals, a més dels embotits, conserves de peix, torrons i coques dolces i salades, destaquen els formatges artesans d’elaboradors de l’Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans (ACREFA). A més, la col·laboració entre l’organització de la Mostra i Turisme de Catalunya ha permès que els visitants coneguin l’oferta enoturística del nostre país.

D’altra banda, la col·laboració amb l’empresa Riedel permet posar a disposició dels visitants copes de qualitat, en règim de lloguer o venda; i val a dir que mentre que la modalitat de compra es manté, la modalitat de lloguer s’ha incrementat en un 46%.

L’Espai Selecció de la Mostra, on es podia degustar els 83 vins icones dels cellers participants en el certamen, ha tornat a tenir molt bona acollida entre els participants i s’ha ofert 6.500 tasts, un 14,1% més que l’edició anterior.

Un altre factor a tenir en compte, han estat les dues Sales de Tast per donar a conèixer i difondre la cultura del vi. Aquestes sales han acollit aproximadament 1.350 persones en les 48 sessions de tast de vins i maridatge amb formatge i postres làctics, el que representa un 22,2% més respecte en l’any anterior.

Els colors de la Mostra

Aquest any i com a novetat, es va organitzar, en col·laboració amb Drawing on Location, #WINESKETCHING, una trobada i un concurs d’il·lustradors urbans, o sketchers, per a què fessin les seves creacions, amb motius sobre la Mostra. Es tracta d’un concurs obert a tots els participants, aficionats o professionals del dibuix urbà, majors de 18 anys.

En el decurs de la Mostra es va dur a terme una exposició a temps real dels dibuixos participants, que es van penjar en un àlbum al facebook de Drawing on Location (https://www.facebook.com/drawingonlocation).

El dibuix, que per votació popular, va obtenir més ‘M’Agrada’, és una creació de Belén Hermosa, guanyadora del concurs (http://bit.ly/GuanyadorWineSketch). El premi va consistir en una ampolla icònica de cadascun dels cellers participants així com una experiència enoturística.

El cartell de la Mostra d’enguany, de fet, és obra del Sketcher català Swasky, il·lustrador de llibre ‘Catalan wine landscapes’, dedicat a les denominacions d’origen catalanes.

#fotovinsCUINA. Et portem a sopar!

La col·laboració de l’INCAVI i PRODECA amb la revista ‘Cuina’ va propiciar l’organització del concurs de fotografia #fotovinsCUINA a través de twitter. El concurs va tractar-se de compartir les fotografies que els visitants van realitzar durant la Mostra, amb l’etiqueta #fotovinsCUINA. L’equip de la revista ‘Cuina’ va triar la fotografia guanyadora (http://bit.ly/FotoGuanyadora), que correspon als autors del blog CuinaTeca (www.cuinateca.cat), Jordi Pey Velasco i Sílvia López Gómez, i que van rebre com a premi un sopar per a dues persones.

D’altra banda, la revista ‘Cuina’ va convocar els millors bloguers especialitzats en el món del vi i l’enoturisme a gaudir d’una visita guiada i exclusiva per la Mostra, que va tenir lloc dimarts, 22 de setembre, a les sis de la tarda. Acompanyats del director de la revista ‘Cuina’, Josep Sucarrats, i del viticultor, divulgador i col·laborador de la revista, Ignasi Segui, van visitar les parades dels 81 cellers expositors i van conèixer els vins icona de l’Espai Selecció de la Mostra.

Nou comentari