Un enginyer químic que es va dedicar a la viticultura quan el seu pare li va oferir construir un celler propi a Capmany. Una parella d’enginyers agrònoms que va comprar les primeres vinyes a un pagès de Mollet de Peralada amb la condició que els ensenyés a conrear-les. Un pagès jove de Corbera d’Ebre que ha posat el seu vi en restaurants de París i que fa tastos a les trinxeres de la Guerra Civil. Una dona que fa vins a quinze zones espanyoles i que torna a Batea per invertir en un gran celler propi.

Aquests són alguns dels protagonistes del reportatge “Collita 2015“, un reportatge que s’endinsa en la situació actual i les perspectives de futur del vi català i que es podrà veure aquest diumenge 6 de desembre al “30 minuts” de Televisió de Catalunya.

“Collita 2015” se centra en les dues zones productores catalanes més allunyades geogràficament: l’Empordà i la Terra Alta. Dues zones que coincideixen -segons un comunicat de la cadena- en una generació de joves formats per a la vitivinicultura que han apostat per la qualitat a partir de les varietats autòctones, com les garnatxes i les carinyenes. La Terra Alta conrea la tercera part de la superfície total mundial de garnatxa blanca, que s’ha convertit en la seva joia de la corona.

En els últims vint anys -continua la nota- aquests joves han trencat amb la gestió de la generació anterior, orientada a la màxima producció a partir de les varietats del gust internacional, com cabernet sauvignon o merlot. Han renovat els tractaments a la vinya, amb produccions més baixes i valorant els ceps més vells, i les tècniques d’elaboració al celler. S’han beneficiat de l’evolució en el gust mundial, que valora ara els productes particulars, exclusius. Han guanyat en reconeixement, en premis als concursos i en puntuacions a les guies internacionals.

En canvi -diuen-, el vi de l’Empordà i de la Terra Alta es diferencien pel context social i econòmic i, en conseqüència, per les possibilitats de comercialització. La Terra Alta depèn del vi per a la subsistència comarcal, amb un extraordinari percentatge de viticultors: mil quatre-cents en una població total de només onze mil persones. La DO Empordà viu de les vinyes de tres-cents trenta productors en dues comarques que sumen cent setanta-mil habitants.

El caràcter turístic de les comarques gironines aporta un gruix excepcional de potencials consumidors al vi produït a l’Empordà. Només el celler La Vinyeta, a tall d’exemple, rep set mil cinc-cents participants anuals en les seves activitats lúdiques i culturals. Així, aproximadament un quaranta per cent de les vendes es produeixen als mateixos cellers i en establiments de proximitat (restaurants i comerços que també han apostat pel producte local). Tot just el vint per cent es destina a l’exportació.

A la Terra Alta -segueixen-, l’enoturisme és una activitat tot just incipient. Amb un volum baix de visitants, la meitat de les ampolles de vi amb DO van a l’exportació.

Però, a més, només un vint per cent dels quaranta milions de quilos de raïm que es veremen a la comarca acaba embotellat allà; la resta (amb el valor afegit associat) va a parar a grans marques d’altres zones. El principal repte és anar ampliant el percentatge de vi embotellat a la comarca, en la línia dels últims anys.

“Collita 2015” és un reportatge de Ramon Anglès – Víctor Díaz Solé

Imatge: Enric Miró

Muntatge: Moisès Casanovas

Producció: Jessica Montaner

Postproducció d’àudio: Enric Casanovas

Muntatge musical: Montse Ané


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa