Un emotiu i segurament irrepetible tast vertical de la Cartoixa d’Scala Dei, el que va ser el primer vi embotellat sota l’empara de la denominació d’origen Priorat, va ser l’acte central de la celebració dels 50 anys de la refundació de l’històric celler prioratí.

El tast, conduït pel director del celler, l’enòleg Ricard Rofes, es va celebrar a l’interior de la Cartoixa de Santa Maria d’Escaladei, el primer monestir cartoixà de la península Ibèrica fundat al segle XII per Alfons el Cast. Va comptar amb la participació d’un centenar de convidats que van poder gaudir de 10 anyades, dues per dècada, de la Cartoixa Scala Dei. Les anyades triades van ser, la 1974, 1975, 1987, 1989, 1991, 1993, 2005, 2007, 2016 i 2020.

Va ser un tast que va permetre posar de manifest com ha anat evolucionant la vinificació al celler al llarg dels anys i la capacitat de guarda dels vins, des de les elaboracions ancestrals, a la modernització i la introducció de varietats foranies dels 80, als vins dels 90, molt estructurats i marcats per la fusta i fins al retorn a les arrels a partir dels 2000.

Verema al Priorat a primers del segle XX | cedida

Història viva al Priorat

El celler ha celebrat mig segle de la seva refundació, però té els orígens en les terres que envoltaven el monestir d’Escaladei on els monjos cartoixans van començar a elaborar vi l’any 1263. Amb la desamortització de Mendizábal, al segle XIX, els monjos van ser obligats a abandonar el monestir i cinc famílies fan adquirir la Cartoixa i les seves terres. Van crear la Sociedad Agrícola Unión de Scala Dei i van seguir fent vi. Fins i tot van fer unes primeres ampolles per presentar-les, l’any 1878, a l’Exposició Universal de París, i el 1888 a la de Barcelona.

L’any 1974, la Societat es funda de nou com a Celler Scala Dei i llança al mercat els primers “vins moderns” del Priorat, convertint-se en un dels pocs cellers que embotellava vi a la comarca fins al boom de finals dels 80.

50 anys més tard, Scala Dei continua afegint història al sector del vi mantenint tradició amb petites produccions i treballant 70 ha de vinyes pròpies, algunes de les quals ja pertanyien als cartoixans i són les més antigues de la regió, conreades de forma sostenible i on es cultiva, principalment, la garnatxa.

L’acte d’aquest divendres 20 de setembre va permetre commemorar mig segle del celler i també celebrar una “història d’èxit” que, en aquests últims 50 anys, ha transformat el Priorat en una de les regions vitivinícoles més reconegudes. Una història que començava el 1263, però que va estar a punt d’acabar amb l’arribada de la fil·loxera i l’emigració cap a les ciutats coincidint amb el boom de la indústria tèxtil. Gràcies als viticultors que van perseverar en el conreu heroic de la vinya i a tots els qui van tornar a creure en el potencial del Priorat, els vins de la Cartoixa competeixen avui amb els millors del món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa