El Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, ha abonat prop de 7’5 milions d’euros per a la reestructuració i reconversió de la vinya.

Els viticultors catalans poden adherir-se a diversos programes d’ajudes en funció de les seves necessitats. Un d’ells és el que preveu el finançament del 50% de la despesa per reestructurar o reconvertir la vinya, el fons del qual provenen de la Unió Europea.

Reestructurar, implica arrencar els ceps d’una superfície determinada i replantar la mateixa superfície amb vinya nova, ja sigui al mateix terreny o a un altre, ja sigui la mateixa varietat o una altra.

Reconvertir, vol dir no arrencar els ceps, però si canviar la seva forma de creixement. Per exemple, passar de vinya en vas, pròpia dels ceps més antics, a l’emparrat.

Així els pagesos catalans poden sol·licitar aquests ajuts sempre que compleixin els criteris i les limitacions marcades per la normativa europea, és a dir el marc general, però també per la normativa espanyola i finalment per la catalana.

En aquesta campanya s’han abonat prop de 7’5 milions d’euros, 5 milions corresponent a la temporada 2014/2015 i la resta són pagaments pendents de campanyes anterior.

Per Valentí Marco, subdirector general de gestió i control d’ajuts directes del Departament d’Agricultura, “l’èxit d’aquesta línia d’ajuts és segurament la bestreta i l’agilitat, que permet que des del moment de sol·licitar l’ajut fins que es reben els diners passen poc més de sis mesos”.

És per això que des del Departament es mostren molt satisfets perquè consideren que “ha permès una gran dinamització del sector ja que s’han pogut adaptar a noves tendències del mercat pel que fa a les varietats, per exemple”.

Sobre la possibilitat que ajuts com aquests puguin influir negativament en el sector o que es pugui propiciar una pèrdua de qualitat per guanyar productivitat, Marco assegura que no. “Els productors no han tingut un comportament uniforme en el que s’hagi detectar aquest fet. No tenim constància que la rendibilitat econòmica directament relacionada amb la quantitat hagi estat determinant a l’hora de sol·licitar aquests ajuts”, ha assegurat Marco.

Per comarques, les que han rebut més ajuts, en funció de les sol·licituds rebudes són l’Alt Camp, l’Alt Penedès, i la Conca de Barberà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa