Gemma Carbó i Leandre Romeu durant la presentació del VIII Visions 5.1
Gemma Carbó i Leandre Romeu durant la presentació del VIII Visions 5.1 | MVR

!--akiadsense-->

Més de vint ponents de sectors tan diversos com la filosofia, l’agroecologia, el feminisme, l’antirracisme, la cultura o el periodisme d’investigació participaran, durant els propers mesos de maig i juny, en la vuitena edició del cicle de debats Visions 5.1. Organitzat conjuntament pel Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, de la Fundació Carulla, i l’Associació La Conca 5.1, aquest espai de debat es duplica respecte l’any passat, arribant a sis sessions que tindran lloc del 6 de maig i a l’11 de juny, en un format híbrid que manté l’aposta per la presencialitat però que oferirà aquestes converses també en línia.

Des del Museu de la Vida Rural, on ha tingut lloc la presentació del cicle, la directora de la institució, Gemma Carbó; i Leandre Romeu, coordinador de l’Associació La Conca 5.1, han explicat les línies principals d’aquestes jornades, titulades “Resiliències i Resilients” que giraran, com ha explicat Romeu, al voltant de la sostenibilitat, els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, la Integració i, en resum, la “construcció d’una societat més sostenible, més justa, més propera i més humana” en un context on, ha apuntat Gemma Carbó, “tot està connectat”. La directora del MVR, a més, ha volgut posar de relleu que, tot i que la pandèmia “ens ha ensenyat que les barreres físiques han caigut” i que és per això que les jornades es retransmetran també per internet, continuen apostant per la presencialitat perquè tothom es pugui veure trobar-se i conèixer de primera mà el museu alhora que es parla de cultura i de sostenibilitat. Un altre dels objectius de les jornades i dels èxits de la seva organització, han coincidit tant Carbó com Romeu, és l’enfortiment de les xarxes de col·laboració. En aquest sentit, ha explicat el coordinador de La Conca 5.1, Visions és “una proposta treballada per moltes persones durant molts mesos” que ha servit, entre altres coses, per aprofundir la relació entre la seva associació i el MVR per “treballar i pensar globalment”.

Imatge promocional del VIII Visions 5.1
Imatge promocional del VIII Visions 5.1 | MVR

!--akiadsense-->

Pel que fa als debats, s’obriran el dia 6 de maig amb “Apunts bàsics globals”, una primera mirada des del punt de vista filosòfic a una situació actual on les crisis s’entrellacen, amb la participació de Santiago Alba Rico i Núria Araüna. L’endemà, sota el nom de “Necessàries respostes coordinades”, la filosofia i el dret s’aplicaran al dia a dia de la societat i els ciutadans amb Marina Garcés i Carla Vall, moderades per Jordina Arnau en un intent de trobar respostes socials a les crisis que vivim. El divendres següent, 14 de maig, Blanca Garcés, Arantxa Tirado i Xavier Aldekoa, moderats per Albert Mercadé, miraran de trobar les “Connexions globals” entre les realitats, idees i accions d’arreu del món. El dia 21, amb “L’agroecologia com a model”, Alicia Puleo, Dina Garzón, Àgueda Vitòria i Ana Correro, moderades per Carla Roca, parlaran d’aquest model que va més enllà de la producció agrícola per ser-ne un de consum, social i de relació. Al juny, el dia 4, Rita Roig moderarà un debat entre Maria Climent, Estel Solé, Anna Giribet, Àngels Margarit i Joana Serrat, que girarà al voltant de “La dignitat cultural”, sobre un dels sectors més resilients i que està patint més la crisi de la Covid. Finalment, amb “Una entre tantes d’altres”, l’onze de juny clourà el Visions 5.1 amb Desirée Bela, Salima Jirari, Maria Bouabdellah i Nogay Ndiaye, coordinades per Beatrice Duodu, parlant del present i el futur amb persones que han de lluitar cada dia pels seus drets bàsics.

Nou comentari