VadeVi
"Benvinguts a Pagès" s’estrena aquest cap de setmana

Veure com i on es produeixen els aliments que arriben a taula, saber com treballen els pagesos, descobrir els productes de temporada, visitar hortes, vinyes, oliveres, granges, ramats, productors de mel o de sidra… Aquest és l’esperit de la primera edició de “Benvinguts a pagès” que s’estrena aquest cap de setmana del 17 al 19 de juny amb l’accés a unes 150 explotacions agràries i ramaderes arreu de Catalunya i la complicitat d’uns 200 restaurants i uns 250 allotjaments, que també participen a la campanya i que oferiran el menú especial a base de producte de proximitat i ofertes especials d’allotjament de cap de setmana.

Aquesta campanya és una aposta pel producte de proximitat, per posar en valor el món rural, pel turisme d’interior i pel potencial de la gastronomia catalana. En paraules de la consellera Meritxell Serret, “amb aquesta iniciativa pionera i extraordinària volem afavorir el relleu generacional al nostre sector primari, on hi ha molta gent jove amb ganes de tirar endavant un projecte professional i de vida arrelat al sector i al territori”.

Liderat per la Fundació Alícia, amb la col·laboració del Departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Agència Catalana de Turisme, del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i dels patronats de Turisme de les Diputacions, “Benvinguts a pagès” s’emmarca dins els actes de la designació de Catalunya com a Regió Europea de la Gastronomia 2016 i de l’Any de la Gastronomia i l’Enoturisme.

Un cap de setmana a mida i diferent per a tots els gustos

A través del web benvingutsapages.cat, els visitants poden consultar les explotacions, restaurants i allotjaments que participen en la iniciativa, i triar quines volen visitar, quantes nits volen passar fora, on es volen allotjar i on poden reservar el seu menú especial de producte de proximitat. El web s’actualitza de forma permanent per incloure informació i fitxes de les explotacions i establiments que confirmen la seva participació, que es preveu que, en total, siguin gairebé 600. Les persones que estiguin interessades en el sector vitivinícola, poden consultar aquí el llistat de cellers que també s’han adherit a aquesta proposta.

“Benvinguts a pagès” s’adreça a qualsevol tipus de públic i les explotacions faran visites gratuïtes el dissabte de 10 del matí a 7 de la tarda i el diumenge de 10 del matí a 3 de la tarda. Divendres i diumenge a la tarda diverses explotacions també faran visites gratuïtes per a grups que hagin fet reserva prèvia contactant directament amb la casa.

Les visites duraran aproximadament una mitja hora i no caldrà reservar amb antelació l’horari d’arribada (tot i que es recomana fer-ho si es tracta de grups molt nombrosos). La majoria de cases, després de la visita, oferiran un petit tast amb els productes que es facin a la masia o explotació i, a més, tindran una zona de venda per als visitants que vulguin comprar aquell producte directament en origen, de la mà dels seus productors.

Cada explotació participant comptarà amb elements de senyalització per situar en zones estratègiques i per facilitar al màxim l’arribada dels visitants a la casa. I a través del web també es podrà consultar la localització i les coordenades.

Els organitzadors han reiterat la seva voluntat que la campanya debuti amb èxit i que es consolidi en el programa d’esdeveniments anuals a Catalunya. Un dels valors específics d’aquest projecte és que suma paisatge, gastronomia, producte i experiència i que la seva àmplia oferta geogràfica, amb presència a totes les comarques, permet arribar a tot tipus de públic: tant aquells qui busquin una escapada diferent i original a l’altra punta de Catalunya, com aquells qui prefereixin una activitat a prop de casa seva.

Un projecte amb i per al territori

“Benvinguts a pagès” és possible gràcies a la confiança que li han dipositat administracions però també el sector primari i el de serveis, que s’han abocat en la participació i preparació de la iniciativa: unes 500 explotacions, restaurants i allotjaments, un delegat a cada comarca per coordinar el procés, treball conjunt i transversal entre diferents departaments de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Alícia, els patronats de turisme de les Diputacions i els Consells Comarcals. Aquest s’ha definit com un projecte de país, pensat amb i per al territori, per desestacionalitzar i redistribuir el flux turístic i per dotar de nova oferta totes les comarques catalanes.

Els darrers mesos, des de l’organització s’ha treballat en la preparació i coordinació del Benvinguts i també molt especialment en la formació i el treball conjunt de totes les explotacions i establiments que hi participen, per aconseguir una oferta de qualitat, preparada i que satisfaci les expectatives dels visitants. En definitiva, Benvinguts a pagès és una proposta lúdica i turística a l’entorn del producte i l’àmbit rural. Un projecte del territori i per al territori.

Catalunya, Regió Europea de la Gastronomia 2016

La cuina catalana s’ha convertit en un model gastronòmic a seguir. El món culinari ha girat la mirada cap als nostres fogons. Així ho acredita el guardó que ha rebut Catalunya com a Regió Europea de la Gastronomia 2016. La distinció vol destacar les diferents cultures alimentàries europees, estendre l’educació per a una alimentació saludable i sostenible, fomentar la innovació gastronòmica i contribuir a una millor qualitat de vida de les persones.

Catalunya Regió Europea de la Gastronomia 2016, en el qual s’emmarca “Benvinguts a pagès”, té com a objectius posicionar el producte agroalimentari local com a exponent singular del territori i com a base d’una cuina que aporta un accent particular a la cultura; posicionar Catalunya pels seus productes, la seva cuina i com a destinació turística enogastronòmica.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa