VadeVi
Abadal Matís 2017, segueix l’aposta del celler Abadal per la varietat mandó
  • CA
Abadal Matís

!–akiadsense–>

Abadal Matís 2017

Mandó, cabernet sauvignon i merlot

10 mesos de criança en bóta

Celler Abadal (DO Pla de Bages)

Preu aprox.: 11,50 euros

Tel.: 93 874 35 11

Mail: [email protected]

Web: http://abadal.net/

Fa uns 18 anys que el celler Abadal de Santa Maria d’Horta d’Avinyó (DO Pla de Bages) va començar la seva tasca de recuperació de la varietat mandó motivats per la troballa d’uns ceps d’aquesta varietat en les poblacions de Navàs, Cardona i Rocafort. La primera verema que van fer d’aquesta varietat recuperada va ser la del 2010.

El mandó és una varietat autòctona de la zona del Bages documentada des de l’any 1901, que el Diccionari dels Noms dels Ceps i Raïms d’en Xavier Favà, publicat per l’Institut d’Estudis Catalans, defineix com “raïm negre, molt abundant els primers anys i molt poc productiu després” i segueix “Cep molt productiu de raïms grossos. Gra negre, gros i arrodonit. Molt sucós, fa un vi molt fluix”.

Amb la verema del 2015 el celler Abadal va treure al mercat la primera anyada d’un vi monovarietal elaborat amb la mandó i amb la verema del 2017 treuen al mercat un altre vi elaborat amb aquesta varietat, però aquesta vegada acompanyada de les varietats internacionals de llarga tradició al celler bagenc, la cabernet sauvignon i la merlot.

D’aquest cupatge en neix el Matís, un vi que el seu nom ja és tota una declaració d’intencions, doncs com apunta Valentí Roqueta, propietari del celler “Un matís és un petit detall, a penes perceptible, que fa que hom sigui únic. La diversitat de les nostres vinyes i el paisatge boscós del nostre entorn vessen aquest vi llarg i elegant d’un matís d’aromes balsàmics i de sotabosc“>”.

El Matís presenta un color vermell cirera amb ribet grana. Capa mitja alta. Net i brillant. Deixa una abundant llàgrima, d’evolució lenta a la copa.

En nas és intens i molt expressiu, ofereix aromes de fruites vermelles madures, gerds, prunes,… assaonades amb notes especiades, sobretot de pebre sobre un fons on les aromes balsàmiques, d’herbes remeieres i unes delicades notes provinents de la criança creen un conjunt aromàtic molt atractiu.

Té una entrada àmplia que embolcalla tota la boca, mostra un tacte càlid i és certament fresc gràcies al treball d’una acidesa viva que sap equilibrar l’alcohol. Pas de boca on trobem un taní ben polit, tot i que lleugerament secant, amb una textura que li atorga corpulència i marcat pel conjunt aromàtic de fruita, espècies i tocs balsàmics que ja trobàvem en nas. És llarg i persistent

Un vi molt interessant i sobretot llaminer, combinació de potencia i elegància molt adequat per acompanyar plats contundents. Aus guisades, arrossos de muntanya amb presència de carns de porc, pollastres o ànec, pastes acompanyades d’un bon ragú de vedella, estofats de tota mena de carns, carns a la graella,…

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa