VadeVi
Abadal Picapoll 2014: l’avantguardista veterà
  • CA

Abadal Picapoll 2014

DO Pla de Bages

Etiquetat en català

PVP. Aprox. 10,25 €.

Tel. 938 757 525

Web: http://cat.abadal.net/

“Han de ser joves, de l’any” es deia dels vins blancs. I tot i que sempre ha estat inexacte, en els últims anys cada cop té menys sentit. Els vins blancs estrictament joves encara són majoria, però cada vegada n’hi ha més de diferents. D’una banda, hi ha els vins blancs que han fermentat i/o han fet un període de criança en fusta. Però cada cop n’hi ha més amb una elaboració intermèdia entre els estrictament joves -els que un cop fermentats i aclarits ja estan a punt d’embotellar- i els que han passat per fusta.

Son els blancs amb criança amb les mares en dipòsit -d’acer, ciment o altres materials neutres-. Tenen la virtut que combinen la frescor dels joves, amb la complexitat dels que han passat per fusta. I si bé és un mètode cada cop més freqüent, és just reconèixer que hi va haver qui hi va apostar ja fa temps. Del vi Picapoll del celler Abadal ja en destacava en un article de tast l’any 2005, que havia estat madurat en dipòsit amb les mares tres mesos; a més a més del fet, aleshores també innovador, d’estar elaborat amb una varietat autòctona recuperada, el picapoll.

Doncs bé, totes les bondats que en destacava aleshores continuen essent vàlides, excepte el fet que ja no és tan innovador com aleshores. Però la veterania és un grau, i hi ha pocs blancs catalans elaborats amb aquest mètode que tinguin un equilibri tan afinat entre la frescor i el gruix a l’estructura i les aromes més complexes i madures procedents de la criança amb les mares. El 2005 en vaig escriure i ho mantinc, que: “Les aromes són serioses i potents, amb domini de la fruita molt madura, el plàtan, l’albercoc i la flor de taronger, amb tocs cítrics d’aranja i llimona confitada que planen damunt d’un fons de mel, mantega i pa calent procedent dels llevats. A la boca és glicèric i untós i malgrat això, fresc, amb una acidesa encara ben viva i molt ben integrada”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa