VadeVi
Acció Climàtica incrementa en un 20% els pressupostos per aquest 2023
  • CA

Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha incrementat en un 20% el pressupost que podrà desplegar la conselleria al llarg d’aquest 2023. Així, la cartera que lidera la consellera Teresa Jordà comptarà amb 1.412 milions d’euros, 234 M€ més respecte a 2022, suposant l’augment d’un 60% amb relació als números de la seva creació.

Jordà destacava que aquest pressupost “permet continuar amb l’impuls de les polítiques energètiques, climàtiques i biodiversitat, agroalimentàries, agenda rural, i política marítima des del diàleg i l’entesa entre mons que històricament han estat molt allunyats“. “És una aposta ferma d’aquesta legislatura”, afegia Jordà.

Els fons que gestionarà la cartera d’Acció Climàtica permetran “garantir que la població catalana tingui accés físic i econòmic a una alimentació sana, segura i de qualitat“, així com “posar el país al dia en matèria de transició energètica a través d’un model energètic distribuït, participat i territorialment cohesionat”, o “revertir la pèrdua de biodiversitat i la degradació dels ecosistemes”. De la mateixa manera, Jordà ha insistit que són uns comptes “per assegurar que les persones que treballen la terra es puguin guanyar dignament la vida i garantir el desenvolupament equilibrat del país“.

Models de producció més sostenibles

El sector primari és, per Jordà, “una aposta ferma d’aquest Departament per fer efectiva la transformació” envers models de producció més sostenibles, i, d’aquesta manera, donar compliment al Pacte Verd Europeu i a l’Estratègia del Camp a la Taula. Entre els projectes estratègics a desenvolupar durant el pròxim anys hi ha Pla del Biogàs i l’impuls de la bioenergia o la implantació de la Producció Agrària Sostenible, amb l’objectiu d’aconseguir que el 50% de la producció del país tingui aquesta certificació el 2030.

La secretaria d’Alimentació disposarà d’un pressupost de 141 M€, que suposa un increment del 28%. Un augment pressupostari que, principalment, assumirà la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia, que enguany gestionarà 43,2 M€ amb un increment del 217% respecte al pressupost de 2022. “Som al costat dels agricultors i agricultores, ramaders i ramaderes i treballem per garantir que aquells que es dediquen al sector primari s’hi puguin guanyar la vida”, ha apuntat la consellera.

Preparar Catalunya per a la sequera

Pel que fa al cicle de l’aigua, tenint en compte que els anys de sequera, entenen que “gestionar aquest recurs en un context de canvi climàtic evident és un dels principals reptes immediats que tenim com a Govern i, m’atreviria a dir, com a país”, apuntava Jordà. En aquest sentit, per assegurar l’abastament d’aigua a casa nostra, s’està treballant, sobretot, en la regeneració i la dessalinització.

En els pròxims dos anys hi ha previst destinar 120 M€ a doblar el volum d’aigua regenerada a Catalunya; s’invertiran 200 M€ a millorar les estacions potabilitzadores de la conca del Besòs i del Llobregat en el període 2023-2027, amb una dotació inicial de 15 M€ l’any 2023; començaran els treballs per construir la nova Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) al Besòs; i es dedicaran 250 M€ a l’ampliació de la dessaladora de la Tordera, que es licitarà aquest 2023. Finalment, s’invertiran 600 M€ en 5 anys, dels quals 100M€ durant el 2023, en sanejament.

Polítiques per fer front al canvi climàtic

Sumat a tot plegat, també tenen previst fer el desplegament complet de la Llei del Canvi Climàtic o “recuperar el temps perdut” en temes de biodiversitat apostant per polítiques ambientals i del medi natural que reverteixin la pèrdua de biodiversitat i degradació dels ecosistemes.

D’altra banda, la política de cohesió territorial es vertebra a partir de la secretaria d’Agenda Rural, que gestionarà 510 M€ del pressupost, un 9% més que l’any passat. El gruix d’aquests recursos provenen de fons europeus, que són significatius en el manteniment de l’activitat agrària i la vitalitat del territori. En concret 271,5 M€ són finançats al 100% amb el Fons FEAGA Europeu Agrícola de Garantia Agrària, mentre que pel Programa de Desenvolupament Rural, que són línies d’ajut cofinançades, es destinaran 101,6M€. A més, el Departament considera el regadiu com una estructura de país i, per aquest motiu, es destinaran 70 M€ a la millora dels regs.

La consellera ha recordat, també en el marc de la secretaria d’Agenda Rural, que el 64% del territori està classificat com a forestal. “La gestió dels nostres boscos és clau per preservar el patrimoni natural i la qualitat de vida al nostre país”, ha dit. Per aquets motiu el pressupost del Departament contempla 53M€ a prevenció d’incendis i dinamització del sector a través de la direcció general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi.

Funcionament intern i projectes transversals

El Departament augmenta un 26% la partida de personal, que passa a tenir 125 M€. En destaquen 112 dotacions de places estructurades procedents de programes temporals, 18 noves dotacions per a les escoles agràries i 9 dotacions per a necessitats transversals del Departament.

A més, s’incrementen en un 64% les aportacions als 17 organismes del sector públic adscrits, que se situen en un import de 86,6 M€. Finalment, es preveu continuar impulsant significativament el procés d’agilització de la càrrega administrativa i transformació digital del Departament, per tal de fer els tràmits més accessibles i àgils a la ciutadania i operadors econòmics que s’hi relacionen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa