VadeVi
ACCIÓ creu que la tendència proteccionista dels EUA seguirà vigent amb Biden
Estats Units Unió Europea

!--akiadsense-->

La directora d’Internacionalització d’ACCIO, Cristina Serradell, pronostica que la tendència proteccionista dels Estats Units es mantindrà tot i la victòria del candidat demòcrata, Joe Biden, a les eleccions presidencials. “Hi ha certes dinàmiques que faran que no hi hagi grans canvis”, assenyala Serradell a l’ACN. La directora d’Internacionalització d’ACCIO subratlla que l’augment del proteccionisme ja existia i que amb la covid “s’ha anat accelerant”. Al mateix temps, Serradell opina que “la retòrica” i les “formes” seran diferents i espera que la relació amb la UE millori. Les exportacions catalanes als Estats Units es van enfilar fins als 2.663,2 MEUR el 2019, el valor més alt de la sèrie històrica i un 5,3% més que l’any anterior. Però ja fa un any es posava el vi com un dels sectors més afectats per aquests aranzels.

Tot i això, el proteccionisme que ha mostrat darrerament els Estats Units ja era una corrent “de fons”, no només al país nord-americà sinó a nivell mundial, segons la directora d’Internacionalització d’ACCIO. Serradell destaca del qui segurament serà el nou president –Donald Trump encara no ha concedit la victòria demòcrata i amenaça amb recursos als tribunals- que “sembla més europeista i conciliador” i n’ha subratllat la seva voluntat de tornar als acords multilaterals i als consensos internacionals.

La dirigent d’ACCIÓ remarca la importància dels Estats Units, que és el setè soci comercial de Catalunya a l’exterior i el primer fora d’Europa, i suma el 3,6% de les exportacions catalanes. Amb la política d’aranzels, els productors de vi i oli han estat els més perjudicats des de l’octubre del 2019, ja que als EUA és on es destinen el 12% de les vendes a l’estranger. També se’n van ressentir les vendes de carn de porc, per exemple.

De fet, per al sector agroalimentari, la política proteccionista del EUA ha suposat un impacte negatiu de 50 milions d’euros entre l’octubre del 2019 i el 31 d’agost del 2020, segons va revelar fa uns dies la Promotora d’Exportacions Catalanes (Prodeca), que també apuntava que si guanyava Biden la política aranzelària s’allargaria un temps.

Si bé des de la UE I també des el mateix sector del vi dels Estats Units ja fa temps que demanen que el govern nord americà es faci enrera amb aquests aranzels.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa