El celler francès Champagne Didier Chopin ha estat acusat de falsificar vora 1,8 milions d’ampolles de xampany. L’escàndol, de què s’ha fet ressò FranceBleu, ha estat destapat per una antiga treballadora de l’empresa, que afirma que ha dut a terme pràctiques il·lícites en la producció de l’escumós. Unes acusacions que, si fossin certes, podrien sacsejar el món del xampany i afectar molt la seva reputació i la de la resta del sector vinícola francès.
Vins de l’Ardeixa i espanyols, licor i diòxid de carboni injectat
Ludivine Jeanmingin, la treballadora, ha denunciat els seus antics caps i afirma que el celler hauria importat vins de la regió francesa de l’Ardeixa i també de l’estat espanyol, els hauria barrejat amb licors i, finalment, els hauria injectat diòxid de carboni de manera artificial abans d’embotellar-los i vendre’ls sota el segell de qualitat Xampany. Jeanmingin explica que el frau es va començar a dur a terme el juny de 2022, quan l’empresa va començar a patir problemes econòmics, i que el volum total d’ampolles afectades és d’uns 1,8 milions repartits en les 22 marques del celler.

Un escàndol que pot fer molt de mal al xampany i a tot el vi francès
De moment, i segons ‘FranceBleu’, els supermercats francesos Leclerc ja han reaccionat a aquest escàndol retirant totes les ampolles del celler Didier Chopin dels seus lineals. A més, la DGCCRF, l’oficina antifrau francesa, ja ha estat alertada de la denúncia i està analitzant els vins llistats a la denúncia de Jeanmingin per mirar de determinar si, efectivament, n’hi ha que són falsos.
A més d’això, la fiscalia de Reims començarà properament una investigació formal arrel de la denúncia, els extrems de la qual han estat confirmats per un altre treballador que continua en actiu al celler i que ha corroborat que als vins s’hi va afegir licor i diòxid de carboni, una pràctica que està totalment prohibida.
Tot plegat ha generat una gran agitació als mitjans de comunicació francesos, que veuen com un dels seus producte estrella es veu immers en un escàndol vergonyant i que pot afectar la imatge de tot el xampany i, per extensió, de tot el sector del vi francès. Des de Didier Chopin, d’altra banda, les acusacions han estat qualificades d'”infundades” i “vergonyoses” en declaracions a un diari local.